İnsanın Allah ile irtibatı nasıl olur
Allah (c.c.) ile irtibatını nasıl sağlayabileceğini anlamaya çalışacağız. Mahlukatın nefesleri sayısınca Allah’a giden yollar vardır lakin burada dört konu üzerinde duracağız: Dua, ibadet, tövbe ve Kur’an okuma. Bu başlıklar altında Rabbimizle aramızdaki bağı nasıl güçlendirebileceğimizi öğreneceğiz.
İnsanın Allah ile irtibatı
- Kuran okuma
- Dua
- İbadet
- Tövbe
Dua; insanın, Allah’ın (c.c.) yüceliği ve büyüklüğü karşısında kendi zayıflığını kavrayıp ona yalvarması, şükretmesi, onu övmesi ve Allah’la (c.c.) her an beraber olduğunun bir göstergesi olarak onunla iletişim kurma eylemidir. (Komisyon, 2009: 62.) Allah (c.c.), içtenlikle kendisine yönelip dua etmemizi isteyerek “Haydi, inkârcıların hoşlarına gitmese de içten bir dindarlıkla yalnız Allah’a bağlanarak O’na dua edin.” (Mü’min suresi, 14. ayet.) buyurmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), duanın önemini anlatmak için “Dua ibadetin özüdür.” (Tirmizî, Deavat, 1.) buyurmuştu.
İbadet, insanın hür iradesi ile Allah’a (c.c.) yönelmesi, Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarına uygun bir yaşam sürmesidir. Rabbi ile irtibat kurabilmesinin adıdır. İbadet, insanın yaratılış gayesi, Allah’ın (c.c.) kulları üzerindeki hakkıdır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bir yolculuk esnasında Muaz b. Cebel’e (r.a.) ‘‘Allah’ın kulları üzerindeki hakkı nedir bilir misin?” diye sordu. Muaz’ın, “Allah ve Resûlü daha iyi bilir.” diyerek cevap vermesi üzerine de, ‘‘Allah’ın kulları üzerindeki hakkı yalnızca O’na ibadet etmeleri ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır.” buyurdu. (Buhari, Cihad, 46.)
Tövbe, Allah (c.c.) ile irtibatımızı sağlayacak yollardan biri de tövbedir. Tövbe, işlenen bir günahtan dolayı pişmanlık duyarak Allah’a (c.c.) yönelmek ve O’ndan bağışlanma dilemektir. Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Allah’a içtenlikle tövbe edin.” (Tahrîm suresi, 8. ayet.) buyrulmuştur. Tövbe ile beraber kullanılan ‘istiğfar’ kavramı, tövbenin bir kısmını ifade eder. İstiğfar, Allah’tan bağışlanma dilemektir. Tövbe ve istiğfar iç içe geçmiş kavramlardır. İşlediğimiz bir hatayı içtenlikle itiraf etmek ve af dilemek, Allah’ın (c.c.) çok sevdiği bir davranıştır. Günahını itiraf eden Hz. Âdem (a.s.) bağışlanmış, günahını kabullenmemekte ısrar eden İblis ise ilahi rahmetten uzaklaştırılmıştır.
Kur’an-ı Kerim, âlemlerin Rabbinin sözü, sözlerin en güzelidir. Rabbimizden bir rahmet, öğüt, kalplere şifa ve bir rehberdir. Kıyamete dek geçerli ve tüm insanlığa gönderilmiş son ilahi kitaptır. Allah (c.c.), Kur’an hakkında şöyle buyurmaktadır: “Hâ-mîm. Bu Kur’an, rahman ve rahîm olan Allah’ın katından indirilmiştir. Bilmek isteyenler için âyetleri apaçık hâle getirilmiş Arapça okunan bir kitaptır. Müjdeleyici ve uyarıcı olarak indirilmiştir ama çokları yüz çevirdi, artık onu işitmezler.” (Fussilet Sûresi, 1 – 4. ayetler.)
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.