İmpuls iletimi sırasında sinir hücresinde hangi değişiklikler oluşur
Yayınlanma:
İmpuls iletimi sırasında sinir hücresinde hangi değişiklikler oluşur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Ödev cevabı kısaca,
İmpuls iletimi, sinir hücresinin uyarılmasından başlayarak elektriksel ve kimyasal değişikliklerle bilginin iletimini sağlayan bir süreçtir. Bu süreçte aksiyon potansiyeli oluşur, iletim akson boyunca gerçekleşir ve sinapslar aracılığıyla bilgi diğer hücrelere iletilir. İmpuls iletimi, sinir sisteminin temel işlevlerinden biridir.
Bir sinir telinde meydana gelen elektriksel ve kimyasal değişmelere uyartı ya da impuls adı verilir. Sinir hücreleri bütün uyartıları alamaz. Bir impulsun oluşabilmesi için, uyartı şiddetinin eşik şiddetinden büyük olması gerekir. Eşik şiddeti; sinir hücrelerinin alabildiği minimum değerdeki uyartı şiddetidir.
İmpuls iletimi sırasında sinir hücrelerinde meydana gelen değişiklikler şunlardır:
- Bir sinir impulsunun iletilmesi sırasında polarizasyon ve depolarizasyon durumları meydana gelir.
- Depolarizasyon görülen bölgelerde impuls geçtikten sonra, bölge tekrar eski haline gelir. Buna dinlenme hali denir. Repolarizasyon olarak isimlendirilir. Sinir hücresinin ikinci bir impulsu alabilmesi için, sinir hücresinin repolarize olması gerekir.
- İmpuls iletimi tamamlanınca sinir hücresi tekrar eski halini alır.
- İmpuls iletimi elektrokimyasal bir olaydır
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.