İletişim nedir
İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir.
İletişimin olmazsa olmaz elemanları: kaynak, alıcı ve kanaldır. Kanal iletinin gönderilme yoludur. İletişim kavramı bir kaynak ve alıcı arasındaki bilgi alışverişinin bir kanal yoluyla gerçekleştirilerek iletiye anlam kazandırılma sürecidir. İletişim, Latince kökenli bir sözcüktür. Tanım olarak çok genel bir durumu ifade eden iletişim, insanların bilgi alışverişi süreci olarak kabul edilebilir.
İnsanların birbirlerini anlaması, sağlıklı bir yaşa sürmesi, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını gidermesi adına iletişim gereklilik taşımıştır. Bunun dışında insanlar doğa ile ya da cansız diğer varlıklarla bir şekilde iletişime geçebilmektedir. Örneğin gök gürlemesi yağmurun yağacağının habercisidir. Kapının çalması ise bir misafirin geldiğinin habercisidir. Tüm bunlar birer iletişim şeklidir.
İletişim neden önemlidir
İnsanların, çevrelerinden haberdar olabilmesi ve bilgi edinmesi adına iletişim gereklilik taşımaktadır. Bu anlamda iletişim öğrenmeyi doğurmaktadır. İnsanların öncelikle biyolojik ihtiyaçlarını karşılamasının bir yoludur. Ayrıca psikolojik süreçlerde de iletişim büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için iletişim gereklilik taşımaktadır.
Toplumsal yasaları, kuralları işletebilmek adına iletişime ihtiyaç duyulmaktadır. İletişim olmadan insanlar veya diğer canlılar öğrenme gerçekleştiremezler. Bilgi alışverişi edinemezler. Bu sebeple toplumsal yaşayışta aksamalar meydana gelir. Bu durumu önlemek adına farklı iletişim türleri geliştirilmiş, yıllarca yeni türler keşfedilmiştir.
Hayatımıza anlam veren, bizi biz yapan kurduğumuz iletişimdir. İletişim o kadar önemlidir ki insanlar ilk doğdukları andan itibaren iletişime geçme ihtiyacı duyarlar. Bebekler rahatsız olduklarını, ihtiyaçlarını ağlayarak dile getirirler; küçük çocuklar daha çok beden dilleri ile kendilerini ifade ederler; yetişkinler ise sözlü ve sözsüz iletişim yollarıyla kendilerini anlatmaya çalışırlar. Gördüğünüz gibi iletişim insanın her çağında en etkili unsurdur. İletişimin olmadığı bir toplum düşünülemez. İlkel çağlardan bu zamana kadar iletişim biçimlerinde değişiklik olmuştur ancak iletişimin işlevinde çok köklü bir değişiklik meydana gelmemiştir. İnsanlar var oldukları andan itibaren çevreyi anlama, insanlarla iletişime geçme ihtiyaçları olmuştur.
İletişim, insanlar için diğer canlılara göre daha önemlidir. İnsanların her anları iletişim ile iç içedir ve her anlarında bir iletişim söz konusudur. İnsanlar hiç iletişim kurmadıkları anda da iletişim kurarlar. Düşünen insanlar kendi ile iletişime geçer. Yani diyeceğimiz o ki, insan iletişim içinde doğmuştur ve insan ile iletişim et ile tırnaktır. İnsanların en önem verdikleri şey bu hayatta iletişimdir, kendini anlatmak ve karşısındaki insanı doğru bir şekilde anlamaktır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.