İçi su ile doldurulan bardağın ağzına kâğıt kapatıldıktan sonra ters çevrildiğinde su neden dökülmez

İçi su ile doldurulan bardağın ağzına kâğıt kapatıldıktan sonra ters çevrildiğinde su neden dökülmez
İçi su ile doldurulan bardağın ağzına kâğıt kapatıldıktan sonra ters çevrildiğinde su neden dökülmez bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Su dökülmez. Çünkü, kağıdın altından hava basıncı vardır ve kağıda doğru kuvvet uygulamaktadır. İçi su dolu bardağın ağzına kağıt kapatılarak ters çevrilirse bardaktaki su dökülmez. Bunun nedeni, bardaktaki suyun ağırlığı nedeniyle kağıda uyguladığı basıncın, açık hava basıncı tarafından dengelenmesidir. (Bardağın içine hava girerse bardağın iç basıncı açık hava basıncından (dış basınçtan) büyük olur ve su dökülür.).

Bardağın ağzındaki kağıt parçasının üzerine etki eden iki basınç vardır. Bunlardan biri bardaktaki suyun basıncı biri de açık hava basıncıdır. Ve havanın yaptığı basınç, suyun yaptığı basınçtan daha büyüktür. Bardağın içindeki suyun basıncı kağıdı itmeye yetmediğinden su bardakta kalır, dökülmez.

640
409
193
254
91
92
384
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum