İbadet, mükellef, salih amel ve ihlas kavramlarının anlamları
İbadet; Allah'ın rızasını kazanmak ve cennete girmek maksadıyla yapılan, başta Allah'ın hoşnutluğu gözetilen ve O'na yapılan her tütlü şeye ibadet denir. İbadet sadece namaz kılmak, oruç tutmak veya zekat vermekten ibaret değildir. Eğer Allah'ın ilk emri "Oku!" olduğu için bir kimse ilim öğreniyor, o ilimle salih amel ediyor ve başkalarına öğretiyorsa ilim öğrenmek de ibadet olur o kişi için.
Mükellef; bir kimsenin İslam'ın sorumluluklarından sorumlu olmasına "mükellef" denir. Mükellef olmak için aranan şartlar aklın olması, ergenliğe ulaşmış olmak ve Müslüman olmaktır. Mükellef olan bir Müslüman'a başta namaz olmak üzere birçok dinin emri farz kılınır.
Salih amel; amel iş demektir. Salih ise hayırlı, hoş anlamına gelir. Salih amel diyince "güzel iş, iyi iş" anlamı çıkar. Yani salih amel Allah'ın hoşuna gidecek her türlü davranıştır. Örneğin sadaka vermek, bir kimsenin hayır işini kolaylaştırmak salih ameldir.
İhlas; aslında birçok anlamı vardır fakat İslam lügatine bakarak bir anlam çıkaracak olursak, "samimiyet" demektir. İbadet ediyorken ihlas şartı aranır.
Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazılarımızı da okudular
1- İbadetin amacı ve önemi hakkında bilgiler yazımızı okumak için tıklayınız
2- Çevrenizde ibadetlerle ilgili konuşmalarda ne gibi kavramların kullanıldığını belirleyerek bunların anlamlarını sözlüklerden araştırınız yazımızı okumak için tıklayınız
3- İbadetlerde dikkat edilmesi gereken hususların neler olabileceğini araştırınız yazımızı okumak için tıklayınız
4- İbadet ve ahlak arasında, nasıl bir ilişki olduğu hakkında araştırma yapınız yazımızı okumak için tıklayınız
5- Bakara suresinin 177. ayetinin anlamını Kur’an-ı Kerim mealinden okuyunuz. Ayette verilen mesajların neler olabileceği konusunda araştırma yapınız yazımızı okumak için tıklayınız
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.