Hz. Muhammed'in hakkı gözetmedeki hassasiyeti ne demektir
Hz. Muhammed emanete hıyanet etmez, kimsenin hakkını kimseye yedirmezdi. Kul hakkı konusunda çok hassas olan peygamberimiz para, mal, mülk yüzünden kavga eden çoğu insana yardım etmiştir.
Peygamber Efendimiz hakkı gözetmede çok hassas olmuştur. O bu konuda bizlere örnektir. Bununla ilgili şu şekilde bir örnek verebiliriz:
Kabe taşı olan Hacer-ül Esvedi her kabile taşımak istiyordu. Bu iş o kadar uzun bir hal aldı ki neredeyse kan davasına dönüşecekti. Daha sonra insanlar Kabe’ye ilk kim girerse onu hakem seçelim demişlerdir. Kabe’ye ilk gelen kişi Peygamber Efendimiz olmuştur. O da hırkasını çıkarıp taşın üzerine koymuş her ucundan kabileden bir kişinin tutmasını söylemiştir. Bu şekilde hak yenmeden sorun çözülmüştür.
Hakkı gözetmek; adil olmak ve her hak sahibine hakkını vermek demektir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) en belirgin özelliklerinden biri de insanlar arasında adaletle karar vermesi ve adil davranmasıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.), Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de buyurduğu “… Eğer hükmedecek olursan, aralarında adalet ile hükmet. Çünkü Allah adil davrananları sever.” emrini her durumda uygulamıştır.
Hz. Muhammed (s.a.v.) insanlığın huzuru için adaleti en temel ilke olarak görmüştür. O karar verirken hiç kimseye ayrıcalık göstermez, makam, mevki, zenginlik, fakirlik, akrabalık bağı gibi durumlar onun verdiği kararları etkilemezdi. Hak sahibinin hakkını alması konusuna dikkat ederdi. Bununla birlikte zayıf ve güçsüzlerin, çocukların, yetim ve yoksulların haklarının korunmasında daha titiz davranırdı.
Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberlikten önceki hayatında da güzel ahlak sahibiydi. O çevresinde adil, güvenilir ve dürüst kişiliği ile tanınmıştı. Gençliğinde Mekke’ye dışarıdan gelenlerin karşılaşacağı zorlukları önlemek, onların can ve mal güvenliklerini sağlamak için Hilfü’l-Fudûl’un (erdemliler birliği) çalışmalarına aktif bir şekilde katılmıştı.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.