Hz. Muhammed’in çocukları hakkında bildikleriniz

Hz. Muhammed’in çocukları hakkında bildikleriniz
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) çocukları hakkında bildiklerimiz konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamber Efendimiz 25 yaşındayken Hz. Hatice ile evlenmiştir ve bu evliliklerinde 6 çocukları olmuştur. Bu çocuklarının isimleri şu şekildedir: Kasım, Zeyneb, Rukayye, Ümmü Gülsûm, Fâtıma, Abdullah.

Bir de Efendimizin Mısırlı Hazreti Mâriye ‘den İbrahim adında bir evladı dünyaya gelmiştir. Böylece toplamda 7 çocuğu olmuştur.

Peygamberimizin çocuklarının isimleri

  • Kasım
  • Zeynep
  • Rukıyye
  • Ümmü Gülsüm
  • Fatıma
  • Abdullah
  • İbrahim

İlk oğlunun ismi Kasım olduğu için Peygamber Efendimize “Ebu’l-Kâsım” künyesi verildi. Kasım iki yaşındayken vefât etti. Resûlullâh’ın diğer oğlu Abdullah’a, İslâm döneminde dünyâya geldiği için Tayyib ve Tâhir de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133)

Kasım (r.a.) Kimdir

Peygamber Efendimizin, Hz. Hatice validemiz ile izdivacından doğan ilk çocuğu Hz. Kasım idi. Bundan dolayı kendisine “Ebül-Kasım” (Kasımın babası) denmiştir. Efendimiz, Ebûl-Kasım adıyla çağırılmasından hoşlanırdı. Sahabiler de kendisini bu isimle çağırırlardı. Kasım iki sene yaşadı. Mekke’de vefat etti. Peygamberimizin çocukları içinde ilk vefat eden Kasım oldu.

Zeynep (r.a.) kimdir

Peygamber Efendimizin dört kızı vardı. En büyükleri Hz. Kasım’dan sonra doğan Hz. Zeynep idi. Annesi Hz. Hatice’dir. Hz. Zeynep doğduğu zaman, Peygamberimiz otuz yaşındaydı. Mekke’de doğmuş olan Hz. Zeynep, hicretin sekizinci senesinde Medine’de vefat etti. Vefatında otuz yaşında bulunuyordu.

Rukiyye (r.a.) Kimdir

Hz. Rukıyye (r.a.) Peygamberimizin ikinci kızıydı. Annesi Hz. Hatice’dir. Doğduğu zaman Efendimiz, otuz üç yaşında bulunuyordu.

İslam döneminde Hz. Osman ile evlendi. Habeşistan’a göç eden ilk kafileye eşi Hz. Osman ile birlikte katıldı. Hz. Osman, Habeşistan’dan Mekke’ye dönmüş, oradan da Medine’ye hicret etmişti. Hz. Rukıyye, Bedir Savaşı günlerinde hastalanmış, bu yüzden Hz. Osman, Bedir muharebesinde bulunamamış, hattâ zevcesi başında kaldığı için mazeretliler arasına konulmuştu.

Bedir zaferini Harise oğlu Zeyd, Medineye ulaştırdığı gün Hz. Rukıyye vefat etmişti. Peygamberimiz de, Bedir Savaşı yüzünden, kızı Rukıyye’nin cenazesinde bulunamamıştı.

Ümmü Gülsüm (r.a.) Kimdir

Ümmü Gülsüm (r.a.) İslâmiyet gelmeden önce doğdu. Annesi Hz.Hatice’dir. Bedir Savaşı’nın ardından ablası Rukıyye’nin (r.a.) vefatından bir yıl sonra, hicretin üçüncü yılında Hz. Osman ile evlendi.

Hz. Osman’la evlenen Ümmü Gülsüm (r.a.) onunla altı yıl beraber yaşadı. Hicretin dokuzuncu senesi vefat etti. Cenaze namazı Resûl-i Ekrem tarafından kılındı. Hz. Ali, Fadl ve Üsâme tarafından defnedildi.

Hz. Osman’a Resûl-i Ekrem’in iki kızı: Rukayye ve Ümmü Gülsüm (r.a.) ile evlendiği için “İki nur sahibi” anlamına gelen “Zinnûreyn” denmiştir.

Fatıma (r.a.) Kimdir

Hz. Fatıma (r.a.) Peygamber Efendimiz’in en küçük ve fakat en sevgili kızıydı. İlâhî vahiy ilk geldiği zaman, Mekke’de doğdu. Hicretin ikinci senesi Medine’de Hz. Ali ile evlendi. Evlendikleri zaman Hz. Fâtıma 15, Hazreti Ali 24 yaşındaydı. Peygamberimiz, kızı Fâtıma için, yatak çarşafı, iki değirmen, bir su tulumu hazırlamış, Hz. Fâtıma, değirmenlerle su tulumunu, bütün ömrü boyunca kullanmıştı.

Peygamberimiz, Hz. Ali ve Fâtıma’nın iyi geçinmesini ister, aralarında ihtilâf çıkarsa, onları barıştırırdı.

Hz. Fâtıma, hicretin on birinci senesi, babasından altı ay sonra vefat etti. Peygamber Efendimiz’in irtihalinde kızı yirmi beş yaşındaydı. Peygamber Efendimiz’in soyunu yaşatan Hz. Fâtıma oldu. Fâtıma’nın (r.a.) Hasan, Hüseyin, Muhsin, Ümmü Gülsüm, Zeynep isimlerinde beş çocuğu oldu. Bunlardan Muhsin, küçükken vefat etmişti.

Abdullah (r.a.) Kimdir

Peygamberimizin, Hz. Hatice validemizden olan diğer oğlu Abdullah (r.a.) Mekke’de doğdu. Üç ay yaşadı. İslâm döneminde dünyâya geldiği için kendisine “Tayyip ve Tâhir” de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133)

İbrahim (r.a.) Kimdir

İbrahim (r.a.) Peygamber Efendimizin en küçük ve en son evladıydı. Hicretin sekizinci senesi Medine’de doğdu. İbrahim, Mâriye validemizden dünyaya gelmiş, on yedi veya on sekiz aylıkken vefat etmişti.

Resûl-i Ekrem Efendimiz, İbrahim’in doğumundan çok memnun olmuş, yedinci günü bir ziyafet vermiş, fukaraya sadaka dağıtmış, oğluna İbrahim Peygamberin adını koymuştu. Çünkü, Resûl-i Ekrem’in Hz. Hatice’den doğmuş olan erkek çocukları küçük yaşlardayken vefat etmişlerdi. Diğer zevcelerinden de evlâdı olmamıştı.

Ebû Rafiın zevcesi Selmâ, yeni doğan İbrahim’e sütannelik yapmıştı. Buhârî, Ümmü Seyf’in İbrahim’i emzirdiğini bildirmektedir. Peygamberimiz, sütanneye uğrar, İbrahim’i görür, okşar ve öperdi.

İbrahim, on yedi veya on sekiz aylık iken hastalandı ve çok geçmeden vefât etti.

Resûl-i Ekrem Efendimiz, oğlunun cenaze namazını kılmış, Abbâs oğlu Fadl, Zeyd oğlu Üsâme ve Maz’un oğlu Osman (r.a.) İbrahim’i (r.a.) mezarına indirmişti. Hz. İbrahim (r.a.) Cennetü’l Baki mezarlığına defnedildi.

843
1316
1341
139
43
170
1028
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.