Hz. Muhammed (s.a.v.), Veda Hutbesi’nde insanların temel hak ve özgürlüklerinden hangilerini vurgulamıştır

Hz. Muhammed (s.a.v.), Veda Hutbesi’nde insanların temel hak ve özgürlüklerinden hangilerini vurgulamıştır
Hz. Muhammed, Veda Hutbesi’nde insanların temel hak ve özgürlüklerinden hangilerini vurgulamıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kuran-ı Kerim’de bireysel ve toplumsal hayatın düzeni için 3 temel konu üzerinde ısrarla durulmuştur. Bunlar tevhit* esası ile can ve namus dokunulmazlığıdır. Masum cana kıyma, Kuran-ı Kerim’de bir insanlık suçu olarak tasvir edilir. “Kim bir can karşılığı ya da yeryüzündeki bir fesat sebebiyle olmaksızın bir insanı öldürürse, adeta bütün insanları öldürmüş gibi olur; kim de bir insanı yaşatırsa, o da bütün insanları yaşatmış gibi olur.

Veda Hutbesi’nin evrensel bir insan hakları bildirisi özelliği taşımaktadır. Burada açıklanan maddelere baktığımızda temel insan haklarından söz edildiğini görebiliriz. Yaşama hakkı, aile hukuku ve kadınlara önem verilmesi, ırki bir üstünlük olamayacağı ve insanların eşit olduğu, haksız yere kişilerin öldürülmemesi, mülkiyet hakkı, suçun şahsiliği gibi temel insan hakları kuralları vurgulanmıştır.

8
0
16
0
0
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.