Hz. İbrahim tevhid inancına nasıl ulaşmıştır
Ödev cevabı kısaca;
Çeşitli sınavlardan geçerek ulaşmış olduğu kabul edilmektedir. Hazreti İbrahim Aleyhisselam çocuğunu Allah’a kurban etme sınavından geçmiş ve Allah Celle Celalühü göklerden bir koç göndermiştir. Ayrıca Hz İbrahim Aleyhisselam ateşe atılmak istenmiş Ancak yalnız Allah’tan yardım istemiş ve ateşe atıldıktan sonra Ateş onu yapmamıştır Böylelikle Hazreti İbrahim Aleyhisselam bütün sınavlardan geçerek Tevhid inancına ulaşmıştır.
Detaylı bilgiler;
Şüphesiz tevhid inancı bütün peygamberlerin ortak inancıdır. Yeryüzünde ilk tevhid inancını kabul eden ve onu hayatında, düşüncesinde yer verip tatbik eden Hz. Adem’dir.
Bununla beraber, Hz. İbrahim’in tevhid akidesinin bayraktarı gibi gösterilmesinin bazı gerekçeleri vardır. Bunları şöyle arz edebiliriz:
a) Hz. İbrahim’e Allah tarafından göklerin ve yerin melekutu gösterilmekle Allah’ın vahdaniyetine kevni/ontolojik delillerin şehadeti altında daha parlak bir tevhid penceresi açılmıştır.
“Kesin bir imana erişmesi için, İbrahim'e Biz böylece göklerin ve yerin melekûtunu gösterdik.” (Enam, 6/75) mealindeki ayette bu hakikate işaret edilmiştir.
b) Hz. İbrahim, ateşe atılmak ve çocuğunu boğazlamak gibi çok çetin imtihanlardan geçen belki de yegâne peygamberdir. Onun bu imtihanları başarıyla geçmesi, Allah’a olan bağlılığı, sevgi ve saygısının harikulade boyutuna işaret etmektedir.
Bu da ona tevhid konusunda farklı bir imtiyaz kazandırmıştır.
c) Hz. İbrahim, kendisinden sonra gelen birçok peygamberin babası olması haysiyetiyle, peygamberliğin en üstün talimi olan tevhid düşüncesi için bir sembol haline gelmiştir.
d) Hz. İbrahim’in tevhid üzerine kurulu dini, daha sonraki semavi dinlerin bir simgesi olmuştur.
Dünyada semavi ve gayr-ı semavi dinler söz konusudur. Semavi dinlerin en bariz özelliği tevhid inancı olduğundan ve bu dinlerin yaşayan kısmının ilk kaynağı Hz. İbrahim’in dini kabul edildiğinden, onun dini diğer semavi dinlerin en üst şemsiyesi durumundadır.
Bunun içindir ki, şu anda yaşayan üç semavi dinlere “İbrahimi dinler” denilmiştir.
Bu dinin peygamberi olan Hz. İbrahim de semavi dinlerin bayrağı olan tevhid inancının ilk bayraktarı konumuna gelmiştir.
e) Eski peygamberlerden hiç birinin dini Hz. İbrahim’in dini kadar canlı kriterleri ve ritüelleriyle devam eden ve kendisinden sonraki -Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam gibi semavi- dinlere etki yapan başka bir din yoktur.
Özellikle tevhidin ilk simgesi olan Kâbenin varlığı, Namaz, Hac gibi ibadetlerdeki İbrahimi ritüellerin canlılığı bütün haşmetiyle İslam’da devam etmektedir.
İşte bu canlılık tevhid inancının canlılığını da beraberinde getirmiştir.
Bu sebeple, mecaz ve simgesel olarak Hz. İbrahim için “Tevhid inancının mi’yarı, bu inancın insanlık camiasındaki tezahürünün mimarı, bayraktarı” gibi unvanların kullanılması, Allah tarafından kendisine verilen “Allah’ın dostu (halilurrahman)” unvanına son derece uygun, bağdaşır ve yakışır bir saygı ifadesidir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.