Hicretin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi sonuçlarını yazınız
Hicret, yalnızca baskı, işkence ve zorluktan kurtulmak üzere göç etme, ya da zulümden bir kaçış değildir. Peygamberimizin Hicretini bu şekilde yorumlamak onu anlamamak ve onun sonuçlarını görmemek olur. Hicret, sonuçları yönünden üzerinde önemle durulması gereken bir olaydır.
a) Müslümanlar, Mekkeliler Karşısında siyasi bir güç haline geldiler.
b) Hicretten sonra Medine'de 53 maddelik bir anayasa hazırlayan Hz. Muhammed, bu anayasa ile Medine'deki Müslüman, putperest ve Yahudiler arasındaki ilişkileri düzenledi.
c) Bu anayasa ile İslam devletinin temelleri atıldı.
d) İslâm dininin yayılması sağlandı.
- Hicret olayı, Hicri takvimin başlangıcı kabul edildi.
- Hz. Muhammed, islâmiyetin yayılması İçin Mekke ve çevredeki diğer şehirlerle (Taif, Hayber, Tebük, Yemen) mücadeleye başladı.
- önce Şam-Mekke ticaret yolunun denetimini sağlamak ve Mekke'den Medine'ye göç eden muhacirlerin mallarının zararlarını karşılamak için Mekkelilere Bedir, daha sonra Uhud ve Hendek savaşlarını yaptı.
- Yıllık hac için Mekke'ye 628 yılında giderken, Mekkelilerle Hudeybiye Antlaşması'nı yaptı.
Hicretin sosyal sonuçları:
- Hicret’ten sonra hazırlanan 53 maddelik anayasa ile Medine’deki Müslüman, Yahudi ve putperestlerin arasındaki ilişkiler düzenlendi.
- Müslümanlar Mekke’de yaşadıkları baskı ve zulümlerden kurtulmuştur.
- Müslümanlar siyasi bir güç haline geldiler.
Hicretin kültürel sonuçları:
- Hicret olayı sonradan Hicri takvimin başlangıcı kabul edildi.
- İslam dininin yayılması sağlandı.
- Medine’de farklılıklardan oluşan ancak adalet ve barışın hakim olduğu bir toplum kuruldu
Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazımızı da okudular
Muhacir ve ensar arasında geçen, İslam’ın yüce değerlerinden; fedakarlık, misafirperverlik, cömertlik ve vefa ile ilgili örnek yaşantılar yazımızı okumak için tıklayınız
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.