Hayatın İçindeki Müfredat Kitabı
"Hayatın İçindeki Müfredat" adını verdiği el kitabında, ailelere "Günlük yaşamımızın aslında çocuklarımız için ne kadar zengin ve keyifli bir öğrenme ortamı olduğunu birlikte fark edelim istiyoruz" diyerek seslenen Ziya Öğretmen, bu sayede çocukların o hep akıllarındaki "Derslerde öğrendiklerim ne işe yarayacak?" sorusuna da yanıt vermenin kolaylaşacağını yazdı.
Eğitim yolculuğunda her zaman veliler ile güçlü bir iş birliği içinde olmak için "Bizden" bültenleri, veli kılavuzları, ailece oynanacak oyunlar ve yapılacak aktivitelere ilişkin takvimler gibi pek çok çalışmaya imza atan Millî Eğitim Bakanlığı, bu doğrultuda atılan yeni bir adımı daha ebeveynler ile paylaştı.
Çocuklarına destek olmak isteyen ailelere katkı için bu kez Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, klavye başına geçti. Önerilerini, mutfakta, pazarda, mahallede her gün deneyimlenen hayat sahnesinde, alışveriş, yemek pişirme, parkta oyun oynama gibi aktivitelerin içindeki dersleri yazdı.
Bakan Ziya Selçuk imzalı "Hayatın İçindeki Müfredat" adlı el kitabında, velilere yönelik bir destek materyali... Ziya Öğretmen, Ön Söz'de kitabı yazma amacını "Sadece günlük yaşantınızın, yaptıklarınızın, evde olup bitenlerin ve sokağın müfredatla ne kadar ilişkili olduğunu; çocuğun eğitim öğretimini nasıl desteklediğini size hatırlatalım istedik. Okulda öğrendiklerinin hayattaki karşılığını sizlere hatırlatmayı ve çocuğunuzun 'Derslerde öğrendiklerim benim ne işime yarayacak?' sorusuna vereceğiniz cevaba destek olmayı diledik." sözleriyle özetliyor.
Günlük yaşamın aslında çocuklar için zengin ve keyifli bir öğrenme ortamı olduğunu dile getiren Ziya Öğretmen, yemek pişirirken maddenin katı, sıvı, gaz hallerini, çiçek büyütürken bitkilerin gelişimini, meyve yıkarken suyun kaldırma kuvvetini, kek dilimlerken kesirleri, perdeleri açıp kapatırken itme çekme hareketlerini çocukların nasıl kendiliğinden öğrenebileceğine dikkati çekiyor. Kitapta, çocukların evin içindeki işlere ve sosyal hayata daha fazla dâhil olması ve sorumluluk alanlarının ders içeriği ile ilişkilendirilerek eğlenceli biçimde genişletilmesine yönelik öneriler sunuyor.
Sade ve samimi bir dille anne babalara hitap eden Ziya Öğretmen; anne babanın, müfredatın deneysel mekânı olarak başta evi ve hayatın her alanını çocuğa işaret etmesini istiyor. Bunun için izlenecek yolları da örneklerle anlatıyor.
"Hayatın İçindeki Müfredat"; 'Pazar Gitmek Ne İşimize Yarar?', 'Mahallemizdeki Park Aslında Bir Laboratuvar', 'Evdeki Makinelerden Haberiniz Var mı?', 'Matematik Muhabbeti', 'Çaocukluğun Vaz Geçilmezi Masalların' ın da bulunduğu 21 bölümden oluşuyor.
Velinin çocuğuna yol göstererek derslerin hayattaki karşılıklarını keşfetmesine destek olmasına yardımcı olmayı amaçlayan kitap, günlük hayatın birçok alanını işaret ediyor. Ziya Öğretmen, veliyi ve onun rehberliğinde öğrenciyi; semt pazarından sokağa, mutfaktan sadaka taşına, bayramlardan hafta sonu gezmelerine birçok alana bir de Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler gibi derslerle bakmaya davet ediyor.
"Hayatın İçindeki Müfredat" kitabının tanıtımında ailelere hitap eden Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kendileri için öğrenci ve velilerin mevcudu temsil eden sayılardan ibaret olmadığının altını çizdi. Bakan Selçuk, " Öğrencilerimizin her biri; üzerinde tek tek düşünülmesi, dikkate alınması gereken bireylerdir. Sizlerin ve bizlerin, evlatlarımız için gösterdiğimiz gayretin etkileri tahmin edilenden daha büyük olacak, buna eminim. Umarım her geçen günün, bizim için bilgi ve deneyim hazinesi olduğunu bilir, çocuklarımıza da bunu öğretebiliriz." dedi.
Selçuk programda, Hakkari, Uşak, Ağrı, Ordu ve Niğde'de kitabı okuyup etkinlikleri yapan aileler ile canlı bağlantı yaptı. Anne, baba ve çocukları kitaptan yola çıkarak yaptıkları etkinlikleri paylaştı.
El kitabı şeklinde tasarlanan "Hayatın İçindeki Müfredat" tüm ilkokul velilerine ulaştırılmak üzere 5 milyon tane basılarak velilere ulaşması için illere gönderildi. Veliler okullarını arayıp "Hayatın İçindeki Müfredat" adlı kitabı okullarından teslim alabilecek.
El kitabına ulaşmak için tıklayınız.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.