Hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar nelerdir
Günümüzde yaşanan en önemli çevre sorunlarının başında çevre kirlilikleri gelmektedir. Çevre kirlilikleri, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, ışık ve ses kirliliği olarak meydana gelmektedir. Çevre kirliliklerinin oluşması doğal kaynakların sorumsuz ve yanlış olarak kullanılmasından ileri gelir. Ayrıca insanların sorumsuzca çevreye doğrudan zarar vermesi de çevre kirliliklerine neden olur.
Hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kalıcı olarak yaşanır. Salgın hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar ve ölümcül hastalıklar hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklardır. Hava kirliliğinin yaşanması daha çok şehirlerde meydana gelmektedir.
Hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar şu şekildedir:
- Kanser
- Tümör
- Verem
- Grip
Hava kirliliği nedenleri
Endüstrileşen dünyada çarpık kentleşme ve sanayileşmenin en başta gelen olumsuz sonuçlarından biri hava kirliliği. Ayrıca trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde araçların egzozlarından çıkan gazlar da hava kirliliğini artıran nedenler arasında yer alıyor. Dış ortamda yaşanan hava kirliliği nedeniyle her yıl yaklaşık 3,5 milyon kişi hayatını kaybediyor. Hava kirliği denince hem ev içini hem ofisi hem de dışarıdaki ortamı birlikte değerlendirmek gerekiyor. Örneğin; ısınma ya da yemek pişirme amaçlı kullanılan kömür, odun ya da bitkisel atıkların yakılmasıyla ortaya çıkan duman dünyada yılda yaklaşık 4 milyon kişinin iç ortam hava kirliliğine bağlı gelişen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmesine neden oluyor. Yine dünya genelinde bu hastaların yüzde 40’ı akciğer kanseri, KOAH ve akut alt solunum yolu enfeksiyonları, yüzde 34’ü inme, yüzde 26’sı iskemik kalp hastalıkları nedeniyle kaybediliyor.
Hava kirliliği hHangi organları vuruyor?
Hava kirliliğinin neden olduğu hastalıkların başında akciğer sorunları, kardiyovasküler sistem rahatsızlıkları ve nörolojik problemler geliyor. Uzun süreli hava kirliliğine maruz kalanların özellikle de otoyol çevresinde oturanların kalp sorunlarında yüzde 24, bu nedenle ölümlerde ise yüzde 76 artış yaşanıyor. Yapılan araştırmalar hava kirliliğinin kalp ve hayati organ damarlarında plak oluşumunu, damar sertliği gelişimini artırdığını, sperm kalitesini bozduğunu, iç ortam hava kirliliğinin de katarakta neden olduğunu ortaya koyarken, aynı şekilde hava kirliliğinde azalma yaşanan bölgelerde akciğer kanseri başta olmak üzere kalp kaynaklı ve nörolojik nedenli ölüm oranlarının da düştüğünü gösteriyor.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.