Hatay’ın ana vatana katılması sürecinde Atatürk nasıl bir politika izlemiştir

Hatay’ın ana vatana katılması sürecinde Atatürk nasıl bir politika izlemiştir
Hatay’ın ana vatana katılması sürecinde Atatürk nasıl bir politika izlemiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Barışçıl, diplomatik bir politika izlemiştir. Fransa’nın Almanya ve İtalya gibi düşmanları çıkmıştı ve Hatay bölgesinde çok fazla Türk yaşıyordu. Hatay 1939 yılında Anavatan Topraklarına katıldı. 

Hatay, Lozan’da sınırların görüşülmesi konusunda ülke sınırlarının dışında kalmıştır. Bu durum Türkiye’nin güney sınırlarının güvenliğinin sağlanması bakımından tehlikeli görülmüştür. Bu nedenle Mustafa Kemal, Hatay’ın vatan topraklarına ilhak edilmesini desteklemiştir.

Fransa, Milletler Cemiyeti’nin kararıyla Hatay'ı serbest bırakmıştır. Daha sonra meclis kurulmuş ve Hatay Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Hatay Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinden sonra alınan meclis kararıyla Hatay, Türkiye topraklarına katılmıştır. Bu diplomatik başarı Mustafa Kemal’in gayretleri ve baskıları sonucunda meydana gelmiştir. 

Lozan’ın delinmesi Hatay’ın alınması ve Boğazların statüsünün değiştirilmesi yoluyla sağlanmıştır. Lozan, en köklü ve uzun süreli antlaşmalardan biri olarak tarihe geçmiştir.

53
0
69
0
0
0
8
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.