Haşr ve mahşer nedir

Haşr ve mahşer nedir
Haşr ve mahşer nedir, Mahşer günü ayetleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İkinci sûra üflenmesiyle beraber ölüler Allah (c.c.) tarafından başka bir âlemde tekrar diriltilecek ve dünyada yaptıklarının hesabını vermek üzere toplanacaklardır. İşte yeniden diriltilen kişilerin hesap vermek üzere toplanmasına haşr, insanların hesap vermek üzere toplanacakları büyük alana ise mahşer denir.

Kur’an-ı Kerim’de, haşr ve mahşerin mutlaka gerçekleşeceğini belirten ayetler vardır. Bu ayetlerde Allah (c.c.), insanları yeniden dirilişten sonra hesap görmek üzere toplayacağını belirtmekte ve kullarını bu gün için uyarmaktadır. Rabb’imiz (c.c.) bir ayette şöyle buyurmaktadır:

“O günde sûra üflenir ve biz o zaman günahkârları, gözleri (korkudan) gömgök bir hâlde mahşerde toplarız.”(Tâhâ suresi, 102. ayet)

Başka bir ayette de şu ifadeler yer almaktadır: “Şüphesiz senin Rabb’in onları diriltip bir araya getirecektir. Şüphesiz o, hüküm ve hikmet sahibidir, hakkıyla bilendir.”(Hicr suresi, 25. ayet)

 

"Onlara şöyle de: "Allah sizi hayata getirecek, sonra öldürecek, sonra gerçekleşeceği kesin bulunan kıyamet sürecinde sizi bir araya getirecek!" Bunda kuşku yok ama insanların çoğu bilmez." (Casiye Suresi 26. Ayet;)

"Onlar, besbelli ki, birbirleriyle uğraşırken kendilerini ansızın yakalayacak korkunç bir sesi bekliyorlar! İşte o anda onlar ne bir vasiyette bulunabilecekler ne de ailelerine dönebilecekler.  (Yasin Suresi 49-50. Ayet)

 "O gün herkes çağırıcıya uyar; ondan kaçıp kurtulma imkânı yoktur. Rahmânın heybetinden sesler kısılmıştır; artık çok hafif sesler dışında bir şey işitemezsin. (Taha Suresi 108. Ayet)

  "Rabbine andolsun ki onları muhakkak şeytanlarla birlikte mahşerde toplayacağız; sonra onları cehennemin çevresinde diz üstü çökmüş vaziyette hazır tutacağız. (Meryem Suresi 68. Ayet)

Bilâkis onlara kıyamet ansızın gelecek ve onları şaşkına çevirecek. Artık ne onu geri çevirebilecekler ne de kendilerine süre verilecektir! (Enbiya Suresi 40. Ayet)

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.