Hanif nedir
Hz. İbrahim, İslamiyet’ten önce putlara tapmayı reddedip Allah(c.c)’a inanan peygamberdir. Kur’an-ı Kerim’in de içerisinde Hz. İbrahim 25 surede toplamda 69 defa geçmektedir. Allah(c.c), Hz. İbrahim’i Kur’an-ı Kerim’de methetmiştir. Bu vasıflar şöyledir;
- Munîb (Allâh’a gönülden yönelen),
- Evvâh (çok âh eden, niyâz eden),
- Kânit (Allâh’a kulluk eden) ve
- Halîm (hilm sâhibi, yumuşak huylu),
- Şâkir (çok şükreden)’dir.
- Hanîf (şirk ve dalâletten uzak durup tevhîd dînine sımsıkı sarılan),
Hz. İbrahim geçimini sağlamak amacıyla ticaret yapmış ve ardından çiftçilikle uğraşmıştır. Hiç kimsenin boyunduruğu altına girmemiş ve hiçbir zaman putlara inanmamıştır. Allah inancına genç yaşlarda başlayan İbrahim(a.s.) bunu kavmine yaymıştır.
İslamiyet dininden önce Allah(c.c) inancına varan Hz. İbrahim’e inanan kişiler hanif olarak adlandırılır. Bu kişiler putlara tapmayı reddedip Hz. İbrahim yolunda onun dinine inanan kişilerdir. Türkçe hanif kelimesi bu şekilde anlamlandırılır.
Haniflik ise Hz. İbrahim’in dinine inanmak aynı zamanda putlara tapanlara zıt olmak anlamına gelmektedir. Hanifler Allah(c.c) ye karşı olan tüm dinlere Allah’ı anlatmak, ibadet ve davet etmek amacını güden kişilerdir.
Kur’an-ı Kerim’de hanif kelimesinin üç farklı anlamı vardır. İlki Hz. Muhammed peygamber olarak gönderilmeden önce dahi Allah’a inanan kimselere denir.
İkinci anlamı ise Allah’a ve doğruya inanan, gerçeklere dönen kişi. Müslüman, muvahhit, Allah'ı birleyen, tevhit ehli.
Hanif kelimesinin üçüncü ve son anlamı ise temiz, gusül abdesti alan, cünüplükten yıkanan kişidir.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.