Hangi okulu seçeceğim?
Okulların kapanmasına iki hafta kaldı. Ancak bir yandan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) diğer yandan üniversiteye yerleşme süreci sürüyor. Diğer taraftan anasınıfı, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi veren özel okullar birbirinden avantajlı kampanyalarla şimdiden gelecek yıl için erken kayıt sezonunu açtı. Okul seçiminde, eğitim kalitesi, ortam, sosyal aktivite, ulaşım ve konum gibi birçok konu öne çıkıyor. Peki veliler okul seçiminde nelere dikkat edecek.
Özelikle son yıllarda özel okul sayısının da artması velilerin seçim yapmasını zorlaştırıyor. Çocuklarının en iyi koşullarda en iyi eğitimi almasını isteyen ailelerin kafası karışık. “Bir okulun sunduğu en önemli ürün eğitimdir” diyen Fatih Koleji Uzman Psikolojik Danışmanı Hakan Metan, fiziki şartların, temizlik, servis, yemek gibi faktörlerin eğitimin nitelikli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan yan unsurlar olduğuna dikkat çekiyor. Ailelerin sadece fiziki duruma bakarak karar vermelerinin yanlış olduğunu belirten Metan, kaliteli eğitimle ilgili “Deneyimli öğretmen iyidir, yeni öğretmen kötüdür” algısının da doğru olmadığını söylüyor.
İşte okul seçiminde dikkat edilecek 7 ölçü:
1-OKULUN GEÇMİŞİNE DİKKAT EDİN
Kaliteli eğitim kurumları genel uzun süre varlıklarını sürdürür. Yeni kurulan kurumlarda kurum kimliği oluşması, öğretmenlerin birbirlerine alışıp ortak bir eğitim politikası oluşturması için zamana ihtiyaç olur. Bu sebeple yeni kurumları dikkatli inceleyin.
2-EĞİTİM KADROSU DİNAMİK OLMALI
Öğretmen kadrosu en önemli ölçülerden biri. Emekli veya stajyer öğretmenlerden oluşan bir okula dikkatli yaklaşmalı. İdeal bir eğitim kurumunda her yaştan ve tecrübeden öğretmen olur. Ayrıca öğretmenlerin hangi eğitimlere tabi tutulduğu, ne sıklıkta kendilerini yenileme için eğitim aldıkları ve akademik kariyerlerine devam edip etmediklerine de bakılmalı.
3-OKULUN FİZİKİ VE TEKNİK İMKANLARI
Okulun seçiminde fiziki imkânlar tek başına belirleyici değil. Ancak sosyal ve sportif bakımdan çocuğunuzun bu imkanlar ölçüsünde kendisini geliştirebilmesi de önemli. Genel anlamda büyük beklentilere girmeden asgari fiziksel imkânları sağlamasına dikkat edilmeli.
4-DERS İÇERİĞİ VE İŞLEYİŞ YÖNTEMLERİ
Bütün okullar aynı müfredatı uyguluyor. Okullar zorunlu ve seçmeli derslerin işlenme biçimleriyle farklarını ortaya koyar. “Okulda ne gibi ekstra ders veya takviyeler var? Mevcut derslerin aktarımında zenginleştirme çalışmaları yapılıyor mu?” sorularının cevapları önemli.
5-OKUL MU İŞLETME Mİ?
Vizyonu olan bir okulun hedefleri vardır. Bu hedefler öğrencilere de olumlu yansır. Bazı okullar işletme mantığıyla para kazanma odaklı çalışır. İyi reklam yapıp velinin gözünü boyamak ister. Doğru olan işletme mantığıyla değil, insanlara hizmet etme, çocukları yetiştirme misyonuyla kurulmuş okulları tercih etmektir.
6-GERİ BİLDİRİMLERİ İNCELEYİN
Bir okulu değerlendirirken tüm bu yönleriyle beraber değerlendirin ve özellikle o okula giden başka öğrenciler ve velilerin fikrini alın. Olumlu-olumsuz görüşleri karşılaştırın. Konuya önyargıdan uzak ve eleştirel bakın.
7-OKULU ZİYARET EDİN
Son olarak, çocuğunuzu vermeyi düşündüğünüz okulu ziyaret edin ve teneffüste öğrencileri, öğrencilerin birbirlerine karşı tutumlarını ve öğretmenlerle ilişkilerini gözlemleyin.
Kaynak:
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.