Hangi durumlarda dua ediyorsunuz
Soru : Dua kavramının anlamı ile ilgili neler biliyorsunuz?
Cevap : Sözlükte; "çağırmak, seslenmek, davet etmek, istemek ve yardım talep etmek" anlamlarına gelen dua, din ıstılahında; Allah’ın yüceliği karşısında insanın aczini ve zafiyetini itiraf etmesi, sevgi ve saygı ile O’nun lütuf, nimet ve yardımını, dünya ve ahirette nimetler ve iyilikler ihsan etmesini; üzerindeki sıkıntı, dert ve belayı gidermesini; günah, hata ve kusurlarını bağışlamasını dilemesi; yalvarıp yakarması ve O’na hâlini arz edip niyazda bulunması demektir.
Dua kavramı; "saygı" ve "Allah’ı anma" (ta’zîm ve zikir) ile "çağrı" ve "istekte bulunma" (nidâ ve istiâne) anlamlarını birlikte içerir.
Soru : “Kullarım sana beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O hâlde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar.”
Bakara suresi, 186. ayet.
Yukarıdaki ayetten ne gibi ilkeler çıkarılabilir?
Bu ayet, dua etmenin önemi konusunda size neler düşündürmektedir? Görüşlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Soru : Siz hangi durumlarda dua ediyorsunuz? Günlük hayatta yaptığınız dualardan birini aşağıya yazınız.
Cevap : Günlük hayatta namazlarlardan sonra, akşam yatarken, dara düştüğümüzde, zorda kaldığımızda yada korktuğumuzda dua eder, Allah’tan yardım dileriz. Allah’tan istek ve dileklerimizi dua ile yaparız. Af dilemeyi, cennetlik olmayı dua ile isteriz.
Allahım, tembellikten, kocamaktan, borçtan ve günahtan Sana sığınırım.
Soru : “Ey Rabb’im! Bana bir hikmet bahşet ve beni salih kimseler arasına kat. Bana, sonra gelecekler içinde iyilikle anılmak nasip eyle!” Şuarâ suresi, 83-84. ayetler.
“… Rabb’imiz! Unutursak veya hataya düşersek bizi sorumlu tutma… Ey Rabb’imiz!
Bize gücümüzün yetmediği işler yükleme. Bizi affet. Bizi bağışla. Bize acı. Sen bizim Mevla’mızsın…” (Bakara suresi, 286. ayet.)
Yukarıdaki ayetlerde Allah’tan (c.c.) neler istenmektedir? Arkadaşlarınızla belirleyiniz.
Ayetlerde belirlenen hususlarda dua etmemiz neden önemlidir? Sınıfınızda değerlendiriniz.
Allah , insana şah damarından daha yakındır. O her yerdedir. Ve insan ihtiyacı olduğu her vakit onu gören onu gözeten yaradanına sığınabilmektedir. Çünkü ne zaman akıllarına şüphe düşerse doğruyu bulmak için yine ona sığınmalıdırlar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.