Hadis ile sünnet arasındaki fark nedir
Sünnet kelime anlamı olarak; gelenek, anane, takip edilen güzergah manalarına gelmektedir. Sünnet kavramının dini anlamı ise, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) farz ve vacip dışında söylemiş olduğu sözleri, davranışları ve yapılmasını uygun gördüğü işlerin hepsidir.
Hadis kelime anlamı olarak; Peygamberimizin (s.a.v.) sözlerine verilen ada Hadis-i Şerif denir. Peygamberimizin göstermiş olduğu fiilleri, takrirleri ile ahlâkî ve insani özelliklerinden meydana gelen sünnetinin söz veya yazı ile ifade edilmiş biçimine denir.
Hadis ve sünnet kavramları arasındaki fark nedir açıklayınız sorusunun cevabına geçersek;
Sünnet ve hadis arasında bulunan temel fark; sünnetin çoğunlukla uygulamaya, fiil ve davranışları içermesi, hadisin ise bu uygulamaları da kapsayan sözlü ve yazılı rivayetler şeklinde olmasıdır.
Hz. Muhammed (s.a.v.), Yüce Allah tarafından gönderilmiş son peygamberdir. Dinimizin ilkelerinin öğrenilip yaşanmasında onun vazgeçilmez bir önemi vardır. Bu nedenle de onun hadislerinin, sünnetinin çok iyi bilinmesi gerekir. Hadis kelimesi sözlükte; haber, söz, nakletmek gibi anlamlara gelmektedir. Dinî bir terim olarak ise hadis; Hz. Peygamberin söylediği sözleri ifade eder. Sünnet kelimesi ise sözlükte; âdet, yol, yöntem vb. anlamlara gelir. Bu kavramın dinî literatürdeki anlamı ise Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sözleri, fiilleri ve uygulamalarıdır.
Hadis ve sünnet birbiriyle yakından ilişkili kavramlardır. Hatta çoğu kez bunların birbirinin yerine kullanıldığı görülür. Ancak sünnet, kapsamı daha geniş bir kavramdır. Hadisi de içerir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.