Günümüzde kısırlık nedenleri ve tedavisinde uygulanan yöntemler nelerdir
Kadının yaşı, yumurtlama bozuklukları, tüp tıkanıklığı (tıkanma), myomlar, endometrial polipler, sperm fonksiyonunu etkileyen erkek faktörler, endometriozis ve tespit edilemeyen sebepler kısırlığa yol açabilir.
Kısırlık, kadın veya erkek kaynaklı sebeplerden dolayı gerçekleşebilir. Fakat yapılan araştırmalar yüzde 10 ila 15’lik bir hasta grubunda kısırlığa neden olabilecek herhangi bir durumun tespit edilemediğini göstermiştir.
Genelde her 100 çiftten 85'i bir yıl içinde gebe kalmakta ve kalan 15 çiftin büyük çoğunluğu da ikinci yılda tedaviye gereksinim duymadan gebe kalabilmektedir.
Ancak kadınlar yaşlarının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık şanslarını ciddi olarak kaybederler. Bu azalış 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasa da özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli eder ve 40'lı yaşlara gelindiğinde ise %75'e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir.
Bu açıdan 35 yaşını geçmiş ve 6 ayın üzerinde kısırlık problemi olan kadınların jinekolojik değerlendirmeleri geciktirilmeksizin yapılmalıdır. Erkeklerde yaşın fertiliteye etkisi kadınlarda olduğu kadar belirgin değildir.
İnfertilite (kısırlık) nedenleri genel olarak erkek ve kadınlar arasında %50-%50 paylaşılmıştır.
Kısırlık Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır
- Tüp Bebek Tedavisi
- Yumurta Gençleştirme / PRP Yöntemi
- Aşılama (IUI)
- Mikroenjeksiyon
- Yumurta Dondurma
- Embriyo Traşlama
- Yardımcı Tomurcuklanma Yöntemi (Asisted Hatching)
- Ko-Kültür
- Mikroçip
- Preimplantasyon Genetik Tanı
- Mitokondri Transferi
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.