Güneş enerjisi nedir
Güneş, Dünya’nın en önemli ısı ve ışık kaynağıdır. Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan enerji Güneş’ten sağlanır. Nükleer enerji dışındaki bütün enerjilerin dolaylı veya direkt kaynağı Güneş’tir. Örneğin; rüzgâr, Güneş ışınlarının sıcaklık farkı meydana getirmesi sonucu oluşur. Güneş enerjisi, son yıllarda üzerinde en fazla araştırma yapılıp geliştirilen enerji kaynakları arasındadır. Acaba güneş enerjisi nerelerde kullanılır?
İnsanların güneş enerjisinden faydalanmaları oldukça eski tarihlerde başlamıştır. Zamanla bu enerjiden faydalanma alanları genişlemiştir. Günümüzde Güneş ışınlarından daha fazla yararlanmak için pek çok teknolojik ürün geliştirilmiştir. Bunlardan bazılarında güneş enerjisinden ışık ya da ısı enerjisi elde edilirken bazılarında elektrik enerjisi elde edilir. Aşağıda bu durumlara çeşitli örnekler verilmiştir.
Besinlerin kurutulması ve seralar güneş enerjisinin tarım alanındaki uygulamalarındandır. Bu sistemler ülkemizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle besin kurutma, kış mevsiminde yetişmeyen ürünlerin, kışın da tüketilebilmesi ve uzun süre saklanabilmesi için güneş enerjisinin günlük yaşamdaki uygulamalarından biridir.
Güneş ocakları; iç yüzeyi alüminyum folyo gibi yansıtıcı maddelerle kaplanmış, Güneş ışığını toplayan araçlardır. Özellikle sıcak bölgelerde güneş ocakları rahatlıkla kullanılabilir. Çanak ya da kutu şeklindeki bu araçlardan yemek pişirmekte yararlanılır.
Güneş enerjisinden, sıcak su elde edilmesinde yararlanılır. Bunun için çatılara güneş enerjisini ısıya dönüştüren kolektörler yerleştirilir. Bu kolektörler Güneş ışığını soğurarak suyun ısıtılmasını sağlar. Isıtılan sular, sıcak su ihtiyacının karşılanmasında kullanılır. Birçok binanın ısıtılmasında bu yöntemden yararlanılır. Güneş bacaları; güneş enerjisini önce ısı enerjisine, sonra kinetik enerjiye ve son olarak da elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Bu sistemlerde bacanın yüksekliği arttıkça üretilen elektrik enerjisi miktarı da artar.
Park ve bahçe aydınlatmalarında, küçük çapta yapılan sulamalarda ve elektrikli araçların çalıştırılmasında bu güneş pillerinden yararlanılır.
İçerisinde güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren güneş pillerinin bulunduğu hesap makineleri ve saatler günlük yaşamda kullanılmaktadır.
Evlerin çatısına yerleştirilen güneş panelleri sayesinde elektrik üretilebilmektedir. Güneş panellerinin ürettikleri enerji, büyüklükleriyle orantılıdır.
Cep telefonu, tablet gibi taşınabilir cihazları şarj etmek için küçük güneş pilleri kullanılmaktadır. Bu piller sayesinde aydınlık ortamlarda şarj edilebilen cihazlar yaşamınızı kolaylaştırır
Teknolojideki gelişmeler sayesinde günümüzde güneş enerjisi ile çalışan arabalar da yapılmıştır. Bu arabalarla ilgili çalışmalar hâlen devam etmektedir. Hatta ülkemizde bazı üniversitelerin yaptığı güneş arabaları arasında yarışmalar düzenlenmektedir.
Enerji, yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli temel ihtiyaçlardan biridir. Isıtmada, aydınlatmada, elektrikli aletlerin çalıştırılmasında, taşımacılıkta, sanayide ve birçok alanda enerji kullanılmaktadır. Dünyada enerjinin önemi her geçen gün artmaktadır. Petrol ve kömür rezervlerinin giderek azalması, doğal gazın da sınırlı olması nedeniyle Güneş, su ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep giderek artmaktadır. Özellikle güneş enerjisi, üzerinde çok çalışılan bir enerji kaynağı olmuştur. Güneş enerjisinin önem kazanması 1973’teki dünya enerji kriziyle başlamış, bu durum yeni enerji kaynakları üzerindeki çalışmaları arttırmıştır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.