Günahlarımızı ve sevaplarımızı yazan Melekler
Günahlarımızı ve sevaplarımızı yazan Melekler
İslam dini son ve tek dindir. Kuranı Kerim, Allah kelamı ve Peygamber (a.s.)’a indirilmiş vahiy olarak İslam’ın temel kaynağıdır. Kuranı Kerim’de ibadet, ahlak, hayat ile ilgili ve dünya sonrasındaki ahiret hayatı, cennet, cehennem ile ilgili ayetler bulunmaktadır.
İnsanlar bu dünyada işledikleri amellerden hesaba çekilmez üzere öldükten sonra ahirette hesaba çekileceklerdir. Bu dünyada işlenilen Allah’ın razı olduğu ameller sevap, Allah’ın rızasının olmadığı ameller günahlardır.
Sevap ve günahlar, dünyadayken insanların amellerinin yazılması şeklinde kaydedilmektedir. Bu kayıt işlemini yapan Allah’ın vazifelendirdiği ve Kuranı Kerim’de de geçen melekler vardır. Bu melekler amel defterine sevap ve günahları yazarlar.
Melekler çeşitli görevler üstlenmişlerdir. Günah ve sevaplarımızı yapan meleklerde vardır. Bu meleklere KİRAMEN-KATİBİN adı verilir.
Kiramen Katibin Melekleri yanımızdan ne zaman ayrılırlar
İnsanın yanından hiç ayrılmayan sekiz tane vazifeli melek vardır. Bunların dördü gündüz, dördü de gece vazife görürler. Bu dört melekten ikisi hafaza meleği, diğer ikisi de kiramen katibindir. Hafaza melekleri insanı korumakla görevlidir, diğer ikisi de insanın sevap ve günahlarını yazar.
Hafaza melekleri hakkında meşhur Müfessir İmam Mücahid şöyle der:
"Allah'ın insanı korumakla vazifeli melekleri vardır. Bunlar insanı uykuda ve uyanıkken, cin, insan ve diğer mahlukların şerrinden korurlar."
Bu melekler her zaman insanla beraberdirler. Ancak bazı anlarda ayrılırlar, geride dururlar. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (asv) bu hususu şöyle ifade ederler:
"Sizinle beraber bulunan ve hiç ayrılmayan melekler vardır. Bunlar ancak helaya giderken ve cinsi yakınlık esnasında ayrılırlar. öyle ise onlara karşı hayalı davranın ve hürmette bulunun." (Muhtasar İbni Kesir, 2: 273.)
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.