Goorges Perec'in hangi romanı hiç e harfi kullanılmadan yazılmış ve Cemal Yardımcı tarafından hiç e harfi kullanılmadan Türkçeye

Goorges Perec'in hangi romanı hiç e harfi kullanılmadan yazılmış ve Cemal Yardımcı tarafından hiç e harfi kullanılmadan Türkçeye
Goorges Perec'in hangi romanı hiç e harfi kullanılmadan yazılmış ve Cemal Yardımcı tarafından hiç e harfi kullanılmadan Türkçeye çevrilmiştir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Goorges Perec'in hangi romanı hiç e harfi kullanılmadan yazılmış ve Cemal Yardımcı tarafından hiç e harfi kullanılmadan Türkçeye çevrilmiştir

A- Uyuyan Adam
B- Kayboluş
C- Şeker Portakalı
D- Yüreğinin Götürdüğü Yere Git

Doğru Cevap: Kayboluş

Kimsesiz kalan küçük çocuğa halası ve eniştesi sahip çıktı. 1973’te yazdığı Yaşam Kullanma Kılavuzu yazarın bir diğer önemli eseridir. Sözcüklerle oynamayı seven Perec, sivri diliyle de ön plana çıkıyor. Yaşadığı zorlu hayat, yazdığı kitaplara ilham kaynağı oldu. Eserlerinin çoğunda hayatında kesitler sunan George Perec, 1969 yılında Kayboluş adlı romanını yazdı. Kitabın en önemli özelliği yazarın hiç “E” harfi kullanmamasıdır. Dünya edebiyatında hiçbir örneği bulunmayan roman yayımlandığında büyük tartışmalara neden oldu.

Kayboluş, ilk yayımlandığı 1969 yılından bu yana kısıtlamanın kaçınılmaz olarak yoksullaştırdığı kuru bir anlatı olarak karşılanmadı hiç! Dil oyunları, çağrışımları, konusunu başkahraman yapan kurgusuyla bir yazınsal başyapıt; doludizgin hayal gücü, insafsız mizah duygusuyla bir solukta okunacak bir roman olarak kabul gördü. İkinci Dünya Savaşı’nı, anasının, babasının kayboluşuna tanık olan bir çocuk olarak yaşayan yazar, hayatına damgasını vuran boşluğu bu olağanüstü romanında bir harfi ortadan kaldırarak yansıtır. Ama daima yaptığı gibi, hüznünü coşkulu bir mizahla sarıp sarmalayarak, acı olanı gülünç, anlamsız olanı kurgusal kılarak, sıkıntılarından oyunlar çıkararak açığa vurur bu boşluğu. Bu paradoksal yaklaşım baştan sona romana sinmiştir. Bir açıdan has yazından yana olanların tat alacağı bir yazınsal oyundur bu yapıt, bir başka açıdan hoş bir fantastik komplo öyküsüdür. Bir bakıma bir tür “roman-karşıtı” romandır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.