Gençler geleceklerini paralı eğitimde görüyor

Gençler geleceklerini paralı eğitimde görüyor
Kentsel nüfusta tasarruf sahipliği 0.5 puan artmasına karşın, geleceğe yatırım için birikim yapanlar 3 puan azaldı. Gençlerin tasarruf alışkanlıklarında okul yüzde 34’lük oranla ilk sırada yer aldı. Dil eğitimi için birikim de öne çıktı.

Türkiye’de bireysel emeklilik sistemine yüzde 25 devlet katkısı ile artırılmaya çalışılan tasarruf alışkanlığı gençlerde eğitim ve dile evriliyor. Bu durum araştırma raporlarında da kendini gösteriyor. Türkiye’de lider tasarruf bankası olmayı hedefleyen ING Bank, Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2017 yılı 2. çeyrek sonuçlarını açıkladı. Söz konusu araştırma, 18-24 yaş arasındaki gençlerde tasarruf alışkanlığının arttığını ortaya koydu. Gençlerin tasarruf gerekçesinde okul yüzde 34’lük oranla ilk sırayı yer alırken, dil eğitimi de birikim nedenleri arasında öne çıktı. ING Bank tarafından, Sabancı Üniversitesi’nden Alpay Filiztekin’in gözetiminde IPSOS KMG tarafından yapılan araştırma 26 ilde gerçekleştirildi. Bu illerde 800 kişiyle yüz yüze yapılan araştırma sonucuna göre, kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı yüzde 13.3’ten yüzde 13.8’e çıktı. Ancak geleceğe yatırım için birikim yapanların oranı 3 puan azaldı.

Beklenmedik durumlara karşı güvence için tasarruf yapanlar da 5 puan düştü. Tasarruf sahipliği yaş ortalaması 37 yaş ile ilk çeyrekteki seviyesini korudu. Bu dönemde hem 18-24, hem de 45-54 yaş grupları içerisinde tasarruf yapanların oranı 3’er puan yükseldi. Diğer yaş gruplarındaki oranlar ise önceki dönemle aynı seviyede kaldı.Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer dikkat çekici sonuç, çalışan kadınların tasarruf sahipliği oranındaki düşüş. Bu grupta, tasarruf sahipliği yüzde 25’ten yüzde 21’e geriledi. Bekar erkeklerde ise oran yüzde 21’den yüzde 28’e yükseldi.

Çocuklu ve çocuksuz bireyler ise tasarruf sahipliğinde önemli bir farklılık göstermedi. 18-24 yaş arası gençlerde tasarruf sahipliği oranı yüzde 13’ten yüzde 16’ya çıktı. Gençlerin tasarruf sebeplerinde ilk sırayı yüzde 34 ile okul için yapılan tasarruf yer alırken, bunu yüzde 22 ile beklenmedik durumlara karşı güvence oluşturmak ve yüzde 15 ile tatil için yapılan tasarruf izledi. Daha önce sıralamada yer almayan dil kursuna gitme hedefi bu defa yüzde 12 ile dördüncü gerekçe olarak öne çıktı. Ev almak yüzde 10, evlilik-düğün hazırlıkları yüzde 6, yeni ev kurma yüzde 6, bilgisayar alma yüzde 5 oldu. Düzenli tasarruf yapanların oranı 4 puan geriledi. Tasarruf eden bireyler içerisinde en yüksek eğilimin yüzde 39’luk oranla “fırsat buldukça birikim” olduğu görüldü. Bunu yüzde 35 ile “borçlarını ödedikten sonra, ay sonunda kalan parayı birikime ayıranlar” oluşturdu.

GELECEĞE YATIRIMDA DÜŞÜŞ

Tasarruf yapma gerekçelerinde ilk sırayı alan “geleceğe yatırım”, ilk çeyreğe göre 3 puan düşüş göstermesine karşın toplam için yüzde 41’lik oranla birinciliğini korudu. İkinci sırada yer alan ‘’çocuklarım için’’ tasarruf ediyorum diyenlerin oranı 3 puan artışla yüzde 29 oldu. ‘’Beklenmedik durumlara karşı güvence olması için’’ birikim yapanların son üç çeyrekte değişmeyen oranı ise 5 puan gerileyerek yüzde 18’e düştü.

YÜKSEK FAİZ MEVDUATI DESTEKLEDİ

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti: “2016 yılının üçüncü çeyreğinde hem yerel hem global düzeydeki belirsizlik ortamı ve iş gücü piyasasına dair olumsuz beklentiler nedeniyle yüzde 16,7’lik rekor seviyesine ulaşan tasarruf oranı, iki çeyrek geriledikten sonra bu dönemde yönünü yeniden yukarı çevirdi. Bu dönemde piyasalarda Nisan ayındaki referandumun ardından siyasi belirsizliğin azalması ve gelişmekte olan ülkelere yönelik devam eden risk iştahıyla olumlu bir hava oluştu. Merkez Bankası’nın sıkı duruşu, TL’nin oldukça ucuz olması, Kredi Garanti Fonu teminatlı kredilerle yaşanan canlanma ve destekleyici mali duruş ekonomik aktivitenin güçlü seyretmesini destekledi. Piyasalarda göreli olumlu bir hava hakim olurken, 2. çeyrekte tasarruf sahipliğine yönelik davranışları ise enflasyonun ivme kaybettiği bir ortamda yükselen reel mevduat faizleri olumlu etkilemiş gözüküyor. “

PARALAR ‘YASTIK ALTIN’DA

Tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında, bireysel emeklilik yatırımları, bu yılın ilk yarısında yüzde 28’e gelerek, tüm sistem içi ürünlerde en yüksek paya sahip oldu. Yeni işe girenler ve iş değiştirenlerin otomatik olarak bir bireysel emeklilik sistemine kayıt olacakları sistem değişikliğinin bu yıl bireysel emekliliği desteklediği düşünüldüğünde, bu durum beklentilere yakın bir seyir ortaya koydu. TL vadeli hesap yüzde 25 pay alırken, bu dönemde yükselişe geçen ‘’yastık altı altın ve nakit’’ yüzde 24’lük oranla en çok tercih edilen tasarruf araçları arasında yerini aldı.

Kaynak:Karar

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.