Gelelim Kuru Fasülyenin Faydalarına
Fasulyenin bugün yaklaşık 80 çeşidi vardır. Baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biri..
Kurutulmuş halde Dermason, Battal, Çalı, Horoz, Sıra boncuk, Şeker, Göbekli, Bombay fasulyesi diye adlandırılan çeşitlere sahip.
Dermason fasulye en fazla tüketilen çeşittir. Erzincan, Konya, Çumra, Niğde, Kayseri, Ankara, Malatya, Doğanşehir, Elbistan ve Tokat'ta yetişiyor.
Erzincan Dermason fasulyesi, toprak özelliği ve kar suyu ile beslenerek yetişmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı, tüketicinin en çok tercih ettiği fasulye. Uzun süre dayanır ve böceklenme riski çok azdır.
Bu nedenle Erzincan fasulyesinin fiyatı, diğer yörelerin fiyatlarından yaklaşık % 30-40 yüksek..
Konya Dermason fasulyesi de temiz ve standart taneleri ile tüketicinin ikinci tercihidir.
ÇİN VE POLONYA FASÜLYESİ
Son yıllarda fasulye üretiminde verimsizlik yaşanmaktadır. Kuru fasulye ihtiyacının karşılanması için maalesef Arjantin, Çin, Kanada, Bulgaristan, Iran, Polonya ve Moldova’dan ithal edilmektedir.
Türk damak tadına uymadığı ve geç piştiği için tercih edilmemesine rağmen, yerli ürünlerle karıştırılarak ülkemizde yetişen ürün diye satılmaktadır, ithal fasulyelerin yerli fasulyelerden ayırt edilebilmesi için tane özelliklerine dikkat edilmesi gerekmektedir, ithal fasulyeler oval ve küçük tanelidir. Kabukları kalın olduğu için ıslatılsa bile geç pişmekte ve pişirilirken kabuk atmaktadır.
KURU FASÜLYE PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
-Baklagillerin gaz yapmasını önlemek için akşamdan ıslatımalı.
-Ancak ıslatılan fasulyenin ilk suyu bir iki saat sonra dökülerek yeniden üzerine su konulmalı..
-Yeniden konulan suyun içinde bir gece bekleyen fasulyelerin suyu tekrar değiştirilmeli.Aksi halde gaz ve şişkinlik yaparak rahatsızlık verebilir. Suyuna bir miktar tuz veya karbonat atılabilir.
FASÜLYENİN FAYDALARI
1)Kötü KOLESTROLÜ düşürüyor. Ayrıca bu lifler kalın bağırsakta barınır ve kalsiyum başta olmak üzere önemli minerallerin emilimi fayda sağlar.
2)KALP HASTALIĞINA ve hastalıklarına karşı koruyucudur. Ayrıca kalp krizini önlüyor.
3)Lifin kalori oranı sıfır olduğu için kişilere tokluk hissi veriyor.
4)Bağırsakların çalışmasına iyi gelir ve şişkinlik hissi varsa giderir.
5)Potasyum bakımından da zengin bir besin olduğu için yüksek TANSİYONA karşı koruyucudur ve olası bir yüksek tansiyon hastalığı varda düşürmektedir.
6)GEBELİK DÖNEMİnde kuru fasulye tüketilmesi uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Nedeni ise içerisinde demir vitamini ve folik asitin çok, çok olmasıdır.
6)Antioksidan bakımından zengin olduğu için KANSERE yakalanma riskini düşürür.
7)MEME KANSERİ ve kalınbağırsak kanserine karşı tam bir savaşçıdır.
İdrar tutukluluğuna iyi gelir.
8)ŞEKER HASTALIĞINA karşı mücadeleci ve diyabeti kontrol altında tutmak için yardım sağlıyor. Bunu da kan şekerini dengede tutarak ve yavaş, yavaş artışa geçmesini sağlayarak yapıyor.
9)KALP ÇARPINTISINA ve karaciğer yetmezliğine iyi geldiği ispatlanmış bir durumdur.
10)Vücudun ENERJİ İHTİYACINI karşıladığı gibi zihin yorgunluklarını da giderir.
11)Vücut gelişimini destekler ve KEMİKLERİN yapısını güçlendirir.
12)BÖBREKLER de eğer kum varsa dökmeye yardımcı olur ve böbrekleri kuvvetlendirir.
13)Sinirleri kuvvetlendirir.
14)Siyatik ve ROMATİZMAYA bağlı şikayetleri azaltır.
15)A, B9, C, B5 ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Bu nedenden ötürü gelişim çağında olan çocuklara kuru fasulye yedirmekte fayda vardır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.