Gelecekte en çok hangi meslekler aranacak

Gelecekte en çok hangi meslekler aranacak
Gelecekte en çok hangi meslekler aranacak? Hangi alanlarda iş bulmak kolay olacak? Üniversite tercihi yapacak gençlerin de ailelerinin de en sık sorduğu sorular "Geleceğin meslekleri ne olacak?" ve "Gelecekte hangi meslekler para kazandıracak? " oluyor.

Bu sorunun yanıtını yalnızca üniversite ve bölüm seçimi için karar verecekler merak etmiyor. Gelişmiş tüm ülkeler de bu sorunun yanıtını arıyor.  Gelecekte işgücü piyasasının başta teknoloji etkisiyle nasıl bir değişim geçireceğini tahmin edilmeye çalışılıyor.      

GELECEKTE EN ÇOK HANGİ MESLEKLER ARANACAK

4.0 devriminden iş piyasalarının nasıl etkileneceği, iş kayıplarının nasıl gerçekleşeceği üzerine başta hükümetler ve büyük şirketler olmak üzere çalışmalar yürütüyor.  Başta Davos olmak üzere ekonomiyi şekillendiren şirket ve hükümetlerin katıldığı toplantılarda bu konu ve etkileri ele alınıyor.  

2020'DE 7.1 MİLYON İŞ KAYBI OLACAK

Bu çalışmalardan biri de "İşlerin Geleceği" adlı raporu. 15 büyük ekonominin 9 endüstri sektöründeki 13 milyondan fazla çalışanıyla bir araştırma yapıldı. Bu çalışmanın sonucu hiç de iş açıcı değil. Çünkü çok yakın bir gelecekte yaşanacak iş kayıplarının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Buna göre 2020 yılına kadar 7.1 milyon iş kaybı yaşanacak. Buna karşın yalnızca   2.1 milyon yeni iş imkanı yaratılacak. Yani 2020 yılına kadar toplamda 5 milyon kişi demografik değişimler ve teknolojik gelişimler sebebiyle işlerini kaybedecek. 

Yapay zeka, robot bilimi, nanoteknoloji, 3D baskı, genetik ve biyoteknoloji gibi alanların gelişimini içinde barındıran 4. 0 Sanayi Devrimi yalnız iş modellerinde değil iş gücü piyasasında da yaygın bir değişime sebep olacak. Gerçekleşecek olan değişikliklerle insanların niteliklerinin yeni alanlarda gelişim göstereceği tahmin ediliyor. 

HANGİ ALANLARDA DAHA ÇOK İŞ OLACAK

İş açısından önümüzdeki yıllarda en çok olumsuz etki  sağlık hizmetinde yaşanacak. Sağlık hizmetini enerji, mali hizmetler ve yatırımcılar takip edecek.  Rapora göre iş kayıpları en çok beyaz yakalılarda ve idari alanlarda görülecek Yeni yaratılacak işlerin daha çok “Bilgisayar ve Matematik” ya da “Mimarlık ve Mühendislik” gibi özelleşmiş iş gruplarında oluşacağı düşünülüyor

En çok mesleğin ortaya çıkacağı sektör ise Bilgi ve İletişim Teknolojileri olacak. Bunu da Profesyonel Servisler ve Medya, Eğlence ve Bilgi (Enformasyon) alanları takip edecek.

GELECEKTE EN ÇOK HANGİ MESLEKLER ARANACAK?

Rapor gelecekte yeni iş alanlarına sahip olacak mesleklerin ve sektörlerin de analizini yapıyor. İşte bunlardan bazıları: 

EN ÇOK VERİ ANALİSTLERİNE İHTİYAÇ OLACAK:

Rapora göre veri analistleri 2020'ye kadar bütün endüstrilerde çok büyük öneme sahip olacak. Araştırmadaki katılımcılar ileride oluşacak teknolojik karışıklığı anlamlı bilgilere çevirebilmek için bütün endüstrilerde veri analistlerine çok büyük ihtiyaç olacağını belirtiyorlar.

MATEMATİK VE BİLGİSAYAR ALANI REVAÇTA OLACAK:

 Matematik ve bilgisayar alanı altındaki bütün mesleklerde büyük bir artış görülecek. Bu alanın içerisinde bilgisayar programcılığı, yazılım geliştirme uzmanlığı, bilgi güvenliği analistliği gibi meslekler bulunuyor.

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK ÖNEMİNİ KORUYACAK:

Önümüzdeki yıllarda mimarlık ve mühendisliğe olan ilgi artacak. Rapor özellikle biyokimya, nanoteknoloji, robotik ve malzeme alanlarında uzmanlaşmış mühendislere ilginin oldukça fazla olacağının altını çiziyor.

UZMAN SATIŞ TEMSİLCİLERİNE İHTİYAÇ OLACAK:

Bir başka yükselecek alan ise uzman satış temsilcileri. Hemen hemen bütün endüsriler pazarlama ve sunduklarını müşterilerine tanıtma konusunda uzmanlaşmaya ihtiyaç duyacakları için uzman satış temsilciliği önemli bir yere sahip olacak. Teknolojik gelişimler devam ederken şirketler pazarlama ve sunduklarını müşterilerine tanıtmaya ihtiyaç duyacakları için uzman satış temsilciliği önemli bir yere sahip olacak.

ÜRÜN TASARIMCILARI: 

Gelecekte monoton işler için otomasyondan yararlanılacakken, yaratıcılık için hala insana ihtiyaç duyulacak. Araştırma bu nedenle ileride yaratıcılığa ihtiyaç duyulan işlere talep olacağını söylüyor. Endüstri tasarımlığı da bunlardan bir tanesi. Bu insanlar araba gibi imalat ürünlerini tasarlayacak ve geliştirecekler.

DEĞİŞİME AYAK UYDURMAYA YARDIM:

Teknolojik ve sosyo-ekonomik değişimler bazı mesleklerin tamamen yok olmasına bazılarınınsa türemesine sebep olacak. Bu yeni yaratılan işlerin bazı insanlar tarafından doldurulması gerekecek. Araştırmaya katılanşirketlerin yüzde 65'i yeni çalışan almak yerine mevcut çalışanlarını gerekli olan niteliklerle donatmayı planlıyor. Bunun yapılabilmesi için de yeni tip bir insan kaynakları ve organizasyonel gelişim uzmanlarına ihtiyaç duyulacak.

HÜKÜMET İLE İLİŞKİLER UZMANLARI: 

Şirketler yeni teknolojiler üretmeye devam ederken, aynı zamanda bunların yasal gerekliliklerini yönetebilecek kişilere ihtiyaç duyacaklar. Örneğin araba üreticileri ve teknoloji şirketleri sürücüsüz araç üretmeye çalışırlarken aynı zamanda bu konuyla ilgili kanunlara hakim ve teknolojiyi uygulamaya koyabilmek için resmi makamlarla gereken iletişimi kurabilecek kişileri işe almak isteyecekler.

Kaynak:Habertürk

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.