Geçmişten günümüze insanın günlük yaşamını kolaylaştıran gelişmeler nelerdir
Ödev cevabı kısaca,
Geçmişten günümüze insanın günlük yaşamını kolaylaştıran gelişmeler şunlardır: Teknolojik ilerlemeler, sağlık hizmetleri, ulaşım araçları, temiz su ve kanalizasyon, elektrik ve enerji, modern tarım, eğitim, ev aletleri, internet alışverişi, sosyal medya.
Konar-göçerler ile yerleşik toplumların karşılıklı ilişkileri
Geçmişten günümüze insanın günlük yaşamını kolaylaştıran gelişmeler;
- Ateş
- Tekerleğin icadı
- Yazının bulunması
- Kağıdın bulunması
- Barutun icadı
- Pusulanın icadı
- İnternet
- Pusula
- Kağıt
- Matbaa
- Ampul
- Elektrik
- Televizyon, radyo
- Buharlı makinanın icadı
- Ulaşım araçları (araba, tren, gemi, uçak)
- Telefon
- Bilgisayar
- İnternet
- Organ nakli
- Nükleer füzyon
- Yarı iletkenler
- DNA haritasının çıkarılması
Telgraf : William Cooke ve Charles Wheatstone adlı iki İngiliz 1837 yılında teller üzerinden elektrik akımı göndererek mesaj iletmeyi başardılar. Böylece ilk elektrikli telgraf makinesı ortaya çıktı. Elektrik akımı alıcı cihazın kadranındaki bir dizi iğneyi hareket ettirerek ulaştırılacak mesajın ekranda belirmesine yardımcı oluyordu.
Mors Alfabesi : 1843’te Samuel Morse telgraf mesajlarında nokta ve çizgilerden oluşan ünlü Mors Alfabesi’ni geliştirdi. Morse Baltimore'den Washington’a uzanan 60 km’lik bir telgraf hattı kurarak hattı başkanlık seçimleriyle ilgili haberleri iletmek için kullandı.
Telefon : 1876’da Alexander Graham Bell telefonu icat etti. Bell ve Thomas Watson adlı elektrik mühendisi bir gönderici ve bir alıcıdan oluşan bir düzenek yaptılar. Alıcı sesi belli bir elektrik akımına dönüştürüyor ve bu akım bir tel aracılığı ile ahizeye taşınıyordu. Tarihteki ilk telefon görüşmesini 10 Mart 1876‘ da Bell yapmıştır.
Radyo : 1902'de İtalyan mucit Guglielmo Marconi kablo ya da tel olmadan bir yerden diğerlerine mesaj göndermenin yolunu keşfetti. Böylece radyo doğdu. Marconi radarın mucidi Hertz'in yapmış olduğu deneyleri kullanarak bulunduğu yerden 9 metre uzaktaki bir kapı zilini çalmayı başarabiliyordu ve bunun için her hangi bir kabloya ihtiyaç duymuyordu. Kullandığı yönteme “elektromanyetik” adını vermişti.
Konar-göçerler ile yerleşik toplumların karşılıklı ilişkileri
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.