Garig nedir
Garig, Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde makilerin tahrip edildiği alanlarda görülen çok kısa boylu dikenli çalılardan oluşan bitki toplulukları. Lavanta, kekik, funda, yasemin, süpürge çalısı gibi türleri vardır. Frigana diye de anılır. Genelde diz boyunu geçmeyen kısa boylu çalılıklardan oluşur.
Garigleri oluşturan bitkilerin tohumları rüzgarla kolayca taşınabildiği için kolayca yayılırlar. Garig kapsamında sayılabilecek bitki topluluklarının başlıcaları abdestbozan otu, laden, nane, funda, ada çayı, keçiboğan, dalak otu, sütleğen, çalba ve yasemindir.
Garig elverişsiz toprakların ve eğimlerin fazla olduğu yağışların daha az olduğu yerlerde kullanılmayan tarlalarda yoğun bulunur. Makilerden daha kısa ve seyrektir.
Garig türleri
Garigleri oluşturan bitkilerin tohumları rüzgarla kolayca taşınabildiği gibi kolayca da yayılır. Garig kapsamında sayılabilecek bitki topluluklarının başlıcaları ise şunlardır:
"Abdestbozan otu, laden, nane, funda, adaçayı, keçiboğan, dalak otu, sütleğen, çalba, yasemin."
Frigana Türkiye’deki yaygınlığı
Türkiye'de gariglerin yaygın olduğu bazı sahalar; Akdeniz Bölgesindeki Mut havzası, Ege'de Çeşme dolayları, Karaburun yarımadasının batı bölümü, İzmir'de yamanlar dağı, Dumanlı dağ çevresi, Bodrum ve Bergama dolaylarıdır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.