Garaz hikayesi özet, konu, tema, ana fikir nedir

Garaz hikayesi özet, konu, tema, ana fikir nedir
Garaz hikayesi özet, konu, tema, ana fikir nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Garaz hikayesi özet, konu, tema, ana fikir nedir?

Cevap : Garaz Hikayesi İncelemesi:
Refik Halid Karay’ın Garaz adlı öyküsü savaş yıllarında İstanbul’a göçüp zenginleşen ama sonra ekonomik açıdan sorunlar yaşayıp tekrar köyüne dönmek zorunda kalan Çerçi Halil ile İstanbul’un refahını, modern hayatını görüp eski hâline dönmeye katlanamayan kızı Nebile’nin arasındaki çatışma üzerine kuruludur.

Garaz Hikayesi özeti
Nebile'nin babası savaş başlangıcında dükkânı için mal almaya İstanbul'a gider. Aylar geçer, geri dönmemektedir. Ama sonra bir gün Nebile ve annesini İstanbul'a çağırır. Babası o kadar zengin olmuştur ki Nebile parayı nereye harcayacağını bilemez;en pahalısından çantalar, eşarplar, kürkler, tüll ü şapkalar, ne bulursa alır. Nebile anne ve babasını beğenmez olmuştur. Annesini azarlar, babasını adam yerine koymaz. İki defa da nişan bozar.
Beş yıl, bütün çılgınlıklarıyla, sonradan görmüşlüğün en kaba, zevksiz, gülünç sahneleriyle böyle sürer...Son zamanlarda Nebile, bir delikanlıya gönül verir; fakat nişanı bu sefer erkek tarafı bozar. Çünkü Hacı Ağa'nın yani Nebile'nin babasının işlerinin bozulduğunu duymuşlardır.
Nebile'nin kasabaya geri dönmesi sorunlu olur ve bütün heyecanlarının tükendiği bu genç kız, babasına büyük hudutsuz bir kin, bir garaz duyar. Küçük kasabasında memnun yaşarken İstanbul'un gösterişli hayatını tanıtan sonra da hepsini elinden alan bu babaya düşman kesilir.

Garaz Hikayesi tema:
Hikayenin teması kin ve nefrettir.. Öykü kabaca, savaş yıllarında İstanbul’a göçüp zenginleşen, bilahare eşini ve kızını da taşradan yanına aldıran ama sonra ekonomik açıdan dara düşüp tekrar köyüne kasabasına dönmek zorunda kalan Çerçi Halil ile İstanbul’un refahını, güzelliğini, görkemini ve modern hayatını gördükten sonra eski hallerine dönmeye katlanamayan kızı Nebile’nin arasındaki çatışma üzerine kuruludur.
Garaz Hikayesi Olay Örgüsü
Çerçi Halil'in İstanbul'a gelmesi.
Çerçi Halil'in işlerinin iyi gitmesi ve ailesini yanına alması.
Çerçi Halil'in kızı ve eşinin İstanbul'a gelince kültür şoku yaşaması sonucu düzgün davranamaması.
Çerçi Halil'in işlerinin bozulması ve kasabalarına geri dönmek zorunda kalmaları.
Çerçi Halil'in kızı Nebile'nin bu geri dönüşü kabullenememesi ve bunun sorumlusunu babası olarak görüp babasına kin duyması.

Garaz Hikayesi kişiler:
Nebile: İstanbul’u özleyen, geçmişte arkadaşlarıyla gezebilen, şehrin büyüsüne kapılıp kendi ebeveynlerini bile aşağılayabilen, özentiliğin timsali olmuş şimdi ise bir kasabaya sıkışmış bir genç kızdır.
Çerçi Halil: Ticaret ile uğraşan, İstanbul’a yerleştikten sonra ailesini de yanına alan, sonrasında ise işleri kötü gidince kasabaya geri dönen bir babadır.
Nebile’nin Anası: Köyünü özleyen sonradan görmeliğe alışamamış bir kadın.
Temel çatışma:
Metinde ilk büyük çatışma köyden İstanbul’a göç eden ailenin şehirdeki ulaşımı görünce yaşadıkları şaşkınlık, sonra alış veriş yaparken anne kızın bilmemelerinden kaynaklı alışkanlık, en sonunda da Nebile’nin köye döndükten sonra alıştığı şehir yaşantısı ile şimdiki köy yaşantısı arasında bocalaması sayılabilir.

Anlatıcı bakış açısı:
İlahi (Tanrısal- Hakim) bakış açısı vardır. Anlatıcı her şeyi bilmekte bütün ruhsal ve fiziksel özelliklere düşüncelere hakimdir.
Garaz Hikayesi zaman:
Hikayede anlaşılan zaman muhtemelen Cumhuriyetin ilk yılları 1923-1950 arası.. Hikayede var olan zaman ibareleri. Akşam, yıl, bu sene, gün,
Garaz Hikayesi mekan:
Taksim Meydanı, İstanbul, Kasaba
Garaz Hikayesi dil özellikleri
Yazar Refik Halit Karay milli edebiyat dönemi sanatçılarındandır. Aynı zamanda Cumhuriyetin ilk yıllarında eser vermeye devam etmiştir. Bu yıllarda "dilde sadeleşme" düşüncesi ve halk dili kullanma fikri ön plandadır. Yazar da bu düşünceye uygun sade yalın halk dili kullanmıştır. Zaman zaman yerel ifadelere de başvurmuştur.

15
0
57
2
7
39
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.