Fotosentez nedir
Fotosentez, ışığı sentez eden bir sistem anlamına gelmektedir. Yeşil yaprak bitkilerin yahut klorofil taşıyan pigmentleri bulunduran canlıların fotosentez yapma yeterliliği bulunduğu bilinmektedir. Bitkiler, klorofil pigmenti sayesinde kendi besinlerini kendileri üretirler. Böylece üretici sınıfında yer alırlar.
Fotosentez, karbondioksit, güneş ışığı, su ve klorofil yardımıyla besin (şeker) ve oksijen üretilmesi esasına dayanmaktadır. Klorofil taşıyan yeşil bitkiler fotosentez üretirken karbondioksit ve su kullanarak oksijen üretirler. Böylece canlılık faaliyetlerinin devam etmesini sağlarlar.
Fotosentez, azot, oksijen ve su döngülerinin gerçekleşmesini sağlayan ve yeryüzünde canlılık faaliyetlerinin devam etmesinde etkili olay bir doğa olayıdır. Canlılığın dengede olmasını sağlayan bir reaksiyondur.
Fotosentez ne işe yarar
Fotosentez dünyanın en önemli biyokimyasal olayıdır. Çünkü fotosentez ile bütün canlıların tükettiği besin üretilmektedir. Üretilen besinin temel işlevi ise içinde güneş enerjisinin kimyasal enerji olarak depo edilmesidir. Bu besin solunumla yakıldığında ortaya çıkan enerji ile canlılık devam eder.
Fotosentez nasıl gerçekleşir anlatmadan önce kısaca şunu iyi anlamalıyız. Fotosentez güneş enerjisinin besine kazandırma işlemidir. Bunu bitkiler gibi üretici canlılar yapar. Daha sonra bu enerjiyi hem kendileri, hem de onları tüketen tüketici canlılar kullanır.
Fotosentezin canlılar için önemi maddeler halinde şöyle sıralanabilir:
- Güneş enerjisi organik besin moleküllerine kazandırılır.
- Atmosfere oksijen verilmektedir.
- Atmosferden karbondioksit tüketilmektedir.
- Bitkilerin canlı kalması sağlanır.
- Hayvanlar için besin üretilir.
Bütün bunları düşündüğümüz zaman fotosentez olmadan hayatın olmayacağını fark ederiz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.