Fıkhi yorumlar nasıl ortaya çıkmıştır
Fıkıh, İslam hukuku demektir. İslam kaynakları olan Kuran, sünnet gibi değerlerin doğru anlamlandırılması ve hükümlerin çıkarılması için kurulan bir müessesedir. Fıkıh, Kuran ve Sünneti esas alır. Bunun için peygamberin hayatı, sahabenin hayatı ve ümmetin birleştiği noktaların araştırılması fıkhın konusudur.
Bütün bunlara rağmen Kuranı Kerim’in insanlara havale ettiği şekillerin, peygamberin bir şey beyan etmediği konuların ve alimlerin görüş bildirmediği şeylerin halledilmesinde fıkıh çalıştırılmaktadır. Fıkhi ihtilaflar da farklı rivayetlerin farklı açılardan değerlendirilmesi sonucunda meydana gelir. Bu da kültür. örf ve adet, zorunluluklar, coğrafya şartları olarak farklılık gösterip fıkhı etkileyebilir.
Kısaca şu cevap yazılabilir; İslam değişik millet ve kültürler tarafından kabul edilince dini konularda değişik sorunlarla karşılaşıldı. Bu sorunlara çözüm üretmek için din alimlerin verdikleri çözümlerden fıkhi yorumlar ortaya çıktı.
- İslam’ın ilk dönemlerinde toplumsal hayat basitti. Herhangi bir problemle karşılaştıklarında da Hz. Peygamberimize soruluyordu. O cevaplıyordu.
- İslam dini geniş bir coğrafyada hızla yayıldı, farklı milletlere, kültürlere mensup pek çok insan Müslüman oldu.
- Namaz, oruç, hac, zekât, miras, ticaret vb. konularda birçok yeni sorunla karşılaşıldı.
- Müslümanlar bu gibi konularda karşılaştıkları meselelerin çözümünü öğrenmek için İslam âlimlerine başvurdular. Onlar da yaşadıkları bölgelerde, karşılaşılan sorunlara Kur’an ve sünnette açıkça yer almayan konularda yine dinimizin bakış açısını esas alarak çözüm ürettiler.
- İşte zamanla bazı İslam âlimleri tarafından, dinî meselelere çözüm üretmek için ileri sürdükleri görüşlerden fıkhi yorumlar ortaya çıktı.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.