Fiilimsi nedir, fiilimsi türleri nelerdir
Bu ekler sözcükleri isim, sıfat ve zarf görevine sokmaktadır. Bu nedenle filimsiler fillerden ayrılmaktadır. Bu sözcükler artık fiil değil isim, sıfat ve zarf görevli sözcüklerdir. Bu açıdan bakıldığında fiilimsiler isim fiiller, sıfat fiiller ve zarf fiiller olmak üzere üç grupta incelenebilir.
Tanımı : Fiil kök veya gövdelerinden belirli eklerle türetilen; fakat fiil özelliğini yitirerek cümle içerisinde isim, sıfat, zarf görevleriyle kullanılan kelimelere fiilimsi / eylemsi denir.
Fiilimsiler üçe ayrılır:
1. İsim fiiller: İsim fiil ekleri –mek, -mak, -ış, -iş ve –me , -ma olarak bilinmektedir. Bu ekler fiil kök ve gövdelerine getirilerek isim görevli sözcük yapar.
2. Sıfat fiiller: Sıfat fiil ekleri –an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek ve –miş ekleri olarak bilinmektedir. Bu ekler fiil kök ve gövdelerine gelerek sıfat görevli sözcük yapmaktadır.
3. Zarf fiiller: Zarf fiil ekleri –madan, -erek, -ken, -ip, -ince, -esiye, -eli, -e…-mez, -dığında, -dıkça, -maksızın, -e…-e olarak bilinmektedir. Bu ekler fiil kök ve gövdelerine eklenerek zarf görevli sözcük yapmaktadır.
Fiilimsi örnekleri
– Eve gelirken arkadaşımı gördüm. (z-f)
– Kitap okumak, cehalete zararlıdır. (i-f)
– Yıkılası gurbet eller, yavrumu aldı benden. (s-f)
– Türklerin ana yurdu hakkında iki farklı görüş vardır. (i-f)
– Düşünerek bu işin üstesinden gelebilirsin. (z-f)
– Çok gezen mi, yoksa çok okuyan mı bilir? (s-f)
– Akşamleyin bir fırtına kopuverdi. (z-f)
– Tek hayalim görünmez adam olmaktı. (s-f)
– Güzel konuşma sanatı, iletişimde önemlidir. (i-f)
– Elindekileri birden bırakıp, kardeşine doğru koştu. (z-f)
– Görülmedik bir olayla daha karşınızdayız. (s-f)
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.