FIFA Futbol oyunları kitabı Futbol oyunu kaç kuraldan oluşmaktadır

FIFA Futbol oyunları kitabı Futbol oyunu kaç kuraldan oluşmaktadır
FIFA Futbol oyunları kitabı Futbol oyunu kaç kuraldan oluşmaktadır sorusunun cevabını vereceğiz.

TRT 1 Altın Petek 9 Mayıs 2017 Salı Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Levent KÜÇÜK İstanbul'dan katılıyor Nükleer Fizik üzerine Yüksek Lisans yapıyor.

Soru : FIFA Futbol oyunları kitabı Futbol oyunu kaç kuraldan oluşmaktadır 

A- 17

B- 26

C- 39

D- 44

Doğru Cevap: 17

Futbol kuralları, IFAB adı verilen Uluslararası Futbol Birliği Kurulu ve FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) tarafından belirlenmektedir. Futbol oyunu temel olarak, 11’er kişiden oluşan 2 takımın, 1’i orta, 2’si yardımcı 3 hakemin bazı kurallarla yönettiği, 90 dakika boyunca birbirlerinin kalesine gol atmaya çalışmasından ibarettir. Takımlar, sınırları belirli ölçülerle çizilmiş oyun alanı içerisinde, üç direkten oluşan, boyu 2.44 metre, eni ise 7.32 metre olan kalenin içine topu ayakla atmaya çalışırlar. En fazla gol atan takım maçı kazanır. Gol olmaması ya da eşit sayıda gol atılması halinde her iki takım da 1’er puan alır. Galibiyete 3 puan verilirken, mağlup takım puan alamaz. Bu spor, yüzyılı aşkın bir süredir, bu kurallarla oynanmaktadır.
 
Temel Futbol Kuralları
 
Ana hatlarıyla bu oyun, oyun alanı, oyuncular, hakemler ve toptan oluşmaktadır. Günümüze kadar geldikçe, ortaya çıkan sorunlar ve ihtiyaçlardan ötürü, futbol kuralları yenilenmiş ve oyunu hızlandırıp, güzelleştirip aynı zamanda daha seyredilebilir bir hale dönüştürülmüştür. İşte futbolun temel kaideleri :
 
futbol-oyun-alaniOyun Alanı : Maçın oynandığı yer, dikdörtgen şeklindedir. Eni en az 45, en fazla 90 metredir. Boyu ise en az 90, en fazla 120 metre ile sınırlandırılır. Uluslararası müsabakalarda bu oranlar ende 64 – 75 metre, boyda ise 100 – 110 metredir.
 
Top : Yuvarlak biçimde olan bu oyun aracı, ortalama 410 – 450 gram ağırlığında olup çevresi de 68 – 70 santimetre arasında olmalıdır.
 
Oyuncuların Sayısı : Her iki takımdan da oyun alanı içinde 11’er futbolcu bulunur. Maçın başlayabilmesi ya da devam edebilmesi için bir takımın saha içinde 7 kişiden az olmaması gerekir. Yedek kulübesinde en fazla 7 oyuncu bulundurulup, oyun süresi içinde bir takım en fazla 3 kez oyuncu değiştirebilir.
 
Oyuncuların Giysileri : Her iki takım futbolcuları birbirinden farklı renklerde forma giymek zorundadır. Bir takımın tüm oyuncuları ise kaleci hariç, tek tip forma giymelidir. Genel anlamda giysiler, kısa kollu ya da uzun kollu forma, şort, uzun çorap, tekmelik ve futbol ayakkabısından oluşur.
 
hakemHakem : Müsabakalar, oyun kurallarını uygulamada yetkili olan birisi tarafından yönetilir. Bu kişi hakemdir. Hakem, futbolculardan farklı renkte kıyafet giyer. Hakeme sahanın 2 karşı uzun çizgisinde bulunan ve bayraklarla oyuna müdahale eden 2 yardımcı hakem eşlik eder. Asıl ve tartışmasız kararı veren ise orta hakemdir. Hakem, kararlarını düdük çalarak duyurur.
 
Maçın Süresi : Futbol, 45’şer dakikadan oluşan 2 devre halinde oynanan bir oyundur. Toplam 90 dakika süren maçın devre arası 15 dakikayı aşmaz.
 
Ofsayt : Oyunun temel kurallarındandır. Bir oyuncu, rakip kaleye toptan ve rakibin sondan ikinci oyuncusundan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır. Bu pozisyon sırasında topa dokunursa, hakem ofsayt kararı vererek, karşı takım lehine düdük çalar.
 
Fauller ve Fena Hareketler : Saha içinde oyunun kuralına göre oynanmasını sağlayan etkenlerin başında fauller gelir. Maçta faul yapan bir oyuncu, kuralları ihlal etmiş sayılacağından hakem tarafından karşı takıma vuruş hakkı verilir. İşte 10 temel kusurlu hareket :
 
Rakibe tekme atmak ya da tekme atmaya teşebbüs etmek
Rakibe vurmak ya da vurmaya teşebbüs etmek
Rakibi tutma
Rakibe tükürmek
Bilerek topa elle dokunmak
Rakibi çelmelemek
Rakibin üzerine sıçramak
Rakibi itmek
Rakibe şarj yapmak
Rakibe ayakla kayarak müdahele etmek
Kusurlu hareketleri bir ya da birden fazla tekrarlayan oyuncu, faulün şiddetine göre sarı kart veya kırmızı kartla cezalandırılır. Kırmızı kart gören oyuncu, oyun alanından ihraç edilir ve bir sonraki müsabakada görev yapamaz.
 
serbest-vurus
 
Serbest Vuruşlar : Bu vuruşlar, hakem kararıyla belirlenip direkt ve en direkt olarak ikiye ayrılır. En direkt serbest vuruşta, topun oyuna girmesi için 2 farklı oyuncuya temas etmesi gerekir.
 
Penaltı : Kusurlu hareketler, ceza sahası içinde olursa penaltı ile cezalandırılır. Kaleye 11 metre mesafede bulunan penaltı noktasından kaleye doğru yapılan vuruştur. Tek bir oyuncunun, kaleyi koruyan rakip kalecinin olduğu alana topa vurma avantajına sahip olmasıdır.
 
Taç Atışı : Oyuna yan çizgiden başlama yöntemidir. Oyuncu, çizginin gerisinden topu eliyle, başlarının üzerinden fırlatarak oyuna dahil eder.
 
Kale Vuruşu : Topun kalelerin yanından oyuna girmesidir. Rakip kaleye yapılan vuruşta, top kalenin dışından çizgiyi geçerse, tekrar kale vuruşuyla oyun başlar.
 
Köşe Vuruşu : Rakip kaleye yapılan vuruşta, top rakip futbolcuya çarpıp, kalenin dışından oyun alanını terk ederse, vuruşu yapan oyuncunun takımı, topun çıktığı oyun alanı köşesinden köşe vuruşuyla oyunu başlatır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.