Felsefede tutarlılık neden önemlidir

Felsefede tutarlılık neden önemlidir
Felsefede tutarlılık neden önemlidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Felsefede Tutarlılık ile doğruluğu birbiriyle karıştırmamak gerekir. Tutarlılık düşüncelerin ortak ilkeleriyle birbirine bağlanması, sonucuna denir. Doğruluk ise bir düşüncenin, ya da iddianın, gerçeklikle uyuşmasıdır. felsefede tutarlılığın önemli olması felsefi sistemlerin günümüze kadar önemini yitirmemesi ve varlığını sürdürmesinin devam etmesi içindir.

Tutarlılık eylemlerin ait oldukları düşünce sistemleri ile bir uygunluk halinde olmasını tanımlar. Mesela siz bir dinin öğretilerini sorgulamaksızın kabul eden bir insansanız, bu o öğretileri eksiksiz bir biçimde yerine getirmeniz gerektiği anlamına gelir. Dinin kurallarına uygun davranıyorsanız inancınızla tutarlı yaşıyorsunuzdur. Ancak "Şuna inanıyorum" deyip onun aksi davranışlarda bulunuyorsanız bu, sizin tutarsız olduğunuz anlamına gelir. Tutarsız olan düşünce ve kimseler saygı görmez. 

Hayatta olduğu gibi felsefede de tek bir doğru ya da yanlış yoktur. Ancak düşünceler sistemli bir hale getirildiğinde ekoller, düşünce modelleri meydana gelir ve bu modellerin doğru ve yanlış kabul ettiği şeyler birbirinden farklıdır. Siz eğer bu ekollerden birini benimsediyseniz diğer yargı ve fikirleriniz bu ekolle tutarlı olmalıdır. Yoksa kendi içinizde çelişkiye düşmüş olursunuz.

2
166
16
1
0
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum