Eskiden ezan okumak için kullanılan cami minarelerindeki korkuluklu balkona ne ad verilir

Eskiden ezan okumak için kullanılan cami minarelerindeki korkuluklu balkona ne ad verilir
Eskiden ezan okumak için kullanılan cami minarelerindeki korkuluklu balkona ne ad verilir sorusunun cevabını vereceğiz.

Altın Petek 4 Temmuz 2017 Salı Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Serkan ERYILMAZ Gümüşhaneli Yönetmenlik yapıyor.

Soru : Eskiden ezan okumak için kullanılan cami minarelerindeki korkuluklu balkona ne ad verilir 

A- Minber

B- Şerefe

C- Kubbe

D- Cumba

Doğru Cevap: Şerefe

Şerefe nedir?

Minare balkonu. Farsça şarafa, eşik gibi, teras demektir . Ahşap, tuğla, taştan ve oyma sanatlıdır.
Şerefe gövde, döşeme, korkuluk şeklinde üç bölümdür. Mimar Sinan'da şerefeler beş tiptir: 1. Püskülsüzler, 2. Dört kollu püsküllü, 3. Beş kollu püsküllü, 4. Altı kollu püsküllü, 5. Dört ve altı kollu çift sıra püsküllü.
 
Şehzade ve Süleymaniye camileri şerefelerinde 1., Edirne Selimiye Camii'nde 2., Şehzade, Sinan Paşa, Mesih Paşa camilerinde 3., Kılıç Ali Paşa, Kadırga Sokollu camilerinde 4. ve 5. tipler görülür. Büyük camiler üç şerefeli minarelere sahiptir. Sultanahmet Camii minarelerinin toplam 16 şerefesi vardır ve bu sayı 14. padişah Ahmet'e işarettir.
 
Bu şerefeler minare boyutlarını cami kütlesi ve kubbe ile uyumlu tutar. Mimar Sinan'ın Selimiye uygulamasında stalaktitler şerefeden şerefeye küçülür ve minare boyunu daha uzun gösterir. Her şerefeye ayrı merdivenden çıkılır. Ramazan ayında şerefeler (kandille eskiden)ışıklandırılır ve mahya kurulur.

Kaynak:Eğitim Sistem

7
3
7
8
9
5
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.