Erime, donma, kaynama, süblimleşme, yoğuşma, kırağılaşma, buharlaşma ile hikaye yazınız
Ödev cevabı kısaca,
Küçük bir köyde, mevsimler birbirine geçiş yaparak bir hikaye anlatır. Kışın dondurucu soğuklarından yazın sıcak güneşine, eriyen karların nehri beslemesinden sonbaharda göletteki suyun buharlaşmasına kadar her an, köydeki yaşamın eşsiz öyküsünü yazan doğal bir büyüdür. Her mevsim, köylülerin yaşamını renklendirir ve bu döngü, köydeki hikayenin sürdüğü zamanın bir yansımasıdır.
Küçük bir yağmur tanesi olarak ulaşmıştı çimlerin üzerine, yalnız olmadığını fark ettiği bu Dünya'da onunla beraber sabah soğuğuyla beraber kırağılaşmış birçok yağmur damlası olduğunu görebiliyordu.
Küçük bir kırağı olan yağmur damlası eridi eridi eridi, bir kuyuya ulaştı. Onu kovayla çıkardılar oradan banyo yapmak için kaynattılar bir kazanda. Banyoya ulaştığında o kadar sıcaktı ki tekrar buharlaştı ama duvarın soğuyla karşılaşınca yoğuşmaya başladı. Duvardan süzüldü bunu gören naftalin ise olduğu yerde aniden katıdan gaza geçerek süblimleşiverdi, su damlacığı durmadı gidere koştu, denizlere ulaştı dalgalarla beraber de okyanuslara geldi sonunda. Karşılaştığı soğukla beraber donmuştu, orada da tek değildi. Buzulların milyonlarca su tanesinden oluştuğunu biliyordu.
Yıllar yıllar geçti, küresel ısınmanın etkisiyle erimeye başladı. Hatta buharlaşarak eski bulut günlerine döndü bu yağmur tanesi.
- Erime, bir maddenin katı durumundan sıvı durumuna geçme süreci.
- Donma; bir maddenin sıvı halden katı hale geçtiği işlem.
- Buharlaşma, bir maddenin rasgele partikül hareketi ile sıvı halinden gaz haline geçtiği bir işlem.
- Süblimleşme, bir maddenin önce sıvı haline gelmeden doğrudan katı halinden gaz durumuna geçtiği süreç.
- Kaynama, bir maddenin sıvı durumundan gaz durumuna geçtiği bir işlem.
- Yoğunlaşma, bir gazın sıvı haline gelme işlemi.
- Kırağılaşma, bir gazın katı hala dönüşmesi işlemidir.
Bir sabah okula gitmek için uyandığımda pencereden dışarı baktım ve çimenlerin beyazladığını fark ettim ve babama neden böyle olduğunu sordum o da bana buna kırağılaşma denir dedi.
Buzdolabından donmuş bir meyveli yoğurt çıkarttım bir süre sonra buzu çözülen yoğurdum eriyerek katı halden sıvı hale gelmişti.
Kahvaltı için ocağa su koyan annem çaydanlığı unuttuğunu söyledi ve bende ocağa baktıktan sonra gördüm ki çaydanlıkta hiç su kalmamıştı. Sonradan tüm suyun sıvı halden buharlaşarak gaz haline geçtiğini fark ettim.
Soğuk su içmek için dün gece buzluğa koyduğum soğuk su ise çıkardığımda tamamen donmuştu. Çok soğuk olduğunu fark ettikten sonra bir küçük tencereye aktardığım buzlu suyumu ısıtmaya başladım ve bir süre sonra kaynadığını gördüm.
Kapağı kaldırdığımda ise kapağın alt tarafında bir sürü su damlası fark ettim ve bununda yoğunlaşma işlemi olduğunu hatırladım.
Okula gittikten sonra tüm bunları öğretmenime anlattım ve bana süblimleşmenin ne olduğunu sordu. Bilmediğimi söyledim ve bana bir örnek göstermek için laboratuvara gittik.
Bir parça naftalin alan Fen Bilgisi öğretmenim masanın üzerine bıraktı. Bir süre sonra naftalinin giderek küçüldüğünü fark ettim ama ortada hiç bir sıvı olmadığını da gördüm. Öğretmenim naftalinin süblimleşmeye örnek olduğunu söyledi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.