Ekvatordan kutuplara gidildikçe gölgeler neden uzar
A- Aşağıdaki soruları yanıtlayınız?
1- Ekvatordan kutuplara gittikçe gölgeler neden uzar?
Güneş ışınlarının düşme açısının değişmesine bağlı olarak gölge boylarının yıl içinde değişmesi de Dünya’nın yıllık hareketinin diğer bir sonucudur. Kutuplara gidildikçe Güneşten gelen ışınların açısı azalır ve gölge boyu uzar.
2- Yerel saat farkları neden oluşur?
Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü sonucunda meydana gelen sabah, öğle, akşam gibi vakitler her meridyende birbirinden farklı zamanlarda oluşur. Buna yerel saat denir.
Belirlenen bir yere göre güneşin ufuk düzlemi üzerinde en yüksek noktaya ulaştığı anda güneş ışınları bir meridyen yayı üzerindeki bütün noktalara en az eğimle gelmektedir. Bu meridyen yayı üzerinde bulunan her yerde saat 12:00 olarak kabul edilir. Günün diğer zamanları buna göre bölümlemeye tabi tutulur. Böylece yerel saatler belirlenmiş olur.
Yerel saat farkı, her bir boylam derecesi için dört dakikadır. Türkiye’nin doğusu ve batısı arasında 19 derecelik boylam farkı vardır. Buna göre, Turkiye’nin doğu ve batı uçları arasında 19 x 4 = 76 dakikalık bir yerel saat farkı olduğu anlaşılır.
3- Yerin ekseni yörünge düzlemine eğik olmasaydı hangi olgular bugünden farklı olurdu?
4) Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe neden artar?
Dünyanın şeklinin geoid olması nedeniyle güneş ışınları yeryüzüne farklı açılarla düşer. Ekvator ve çevresi, güneş ışınlarını büyük açılarla alırken güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara doğru gidildikçe küçülür. Bunun sonucunda Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe artar.
5) Dönencelerin yerlerini belirleyen etmen nedir?
Dönencelerin yerleri, yer ekseninin eğikliğine bağlı olarak belirlenir. Her iki yarımkürede, güneş ışınlarını dik açıyla en son alabilen noktaları belirleyen enlemlerdir. Kuzey Yarımküre’de belirlenene (23°27′) “Yengeç Dönencesi”, Güney Yarımküre’de belirlenene ise “Oğlak Dönencesi” (23° 27′) denir.
Güneş ışınları yeryüzüne farklı açılarla düşer. Ekvator ve çevresi, güneş ışınlarını büyük açılarla alırken güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara doğru gidildikçe küçülür. Bunun sonucunda Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe artar.
6)21 Haziran ve 21 Aralık'ta gerçekleşen aydınlanma çemberinin hangi enlem ve paralellerden geçtiğini belirtiniz.
7) 21 Mart ve 23 Eylül'de kuzey ve güney yarım kürelerde hangi mevsimlerin yaşandığını belirtiniz.
21 Mart'ta Kuzey Yarım Kürede ilkbahar, Güney Yarım Kürede sonbahar başlangıcıdır. 23 Eylülde durum bunun tersidir.
8) Matematik iklim kuşakları ile sıcaklık iklim kuşaklarının sınırları neden çakışmaz?
Karalarla denizlerin dağılışı ve okyanus akıntılarının sıcaklığı etkilemesi nedeniyle matematik iklim kuşakları ile sıcaklık iklim kuşaklarının sınırları çakışmaz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.