Duyu organlarının temel görevleri

Duyu organlarının temel görevleri
Duyu organları nelerdir, duyu organlarının temel görevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Görme Organımız: Göz

Göz, cisimlerin şeklini, rengini ve büyüklüğünü kısacası görüntüsünü algılamamızı sağlayan duyu organıdır. Göz, çevreden aldığı ışık sayesinde görmeyi sağlar. Bu nedenle ışığın olmadığı ortamlarda görme olayı gerçekleşemez.

Gözyaşı sadece, ağladığımızda gözümüzden akan tuzlu bir sıvı değildir. Gözyaşı, içinde bulunan bazı maddeler sayesinde gözü mikroplardan koruyucu etkiye sahiptir.

İşitme Organımız: Kulak

Kulak, çevreden gelen sesleri işitmemizi sağlayan duyu organıdır. Kulağımız çevremizdeki insanlarla iletişim kurmamıza yardımcı olur. Ailemizin, hayvanların, teknolojik aletlerin, arkadaşlarımızın ve öğretmenlerimizin sesini kulağımız sayesinde duyarız.

Koku Alma Organımız: Burun

Burun, kokuları algılamamızı sağlayan duyu organıdır. Burnumuz aynı zamanda solunan havanın temizlenmesini, ısıtılmasını ve nemlendirilmesini sağlar. Annemizin pişirdiği kekin, bahçedeki gülün ve bayramlarda misafirlerin eline döktüğümüz kolonyanın kokusunu burnumuz sayesinde algılarız.

Koku alma duyusu çabuk yorulur. Bu nedenle bir kokuyu algıladığımız yerde bir süre geçtikten sonra o kokuyu algılamamız ve diğer kokulardan ayırt etmemiz zorlaşır.

Tat Alma Organımız: Dil

Besinlerde temel olarak tatlı, tuzlu, ekşi ve acı olmak üzere dört çeşit tat olduğu kabul edilir. Besinlerin tadını algılamamızı sağlayan duyu organımız dildir. Gözleriniz kapalı bile olsa bir dilim elma ile bir dilim armudu ayırt edebilir misiniz? Bu soruya birçoğunuz “evet” cevabı verecektir. Çünkü elma ile armudun tadı farklıdır. Bunu elma ve armudu yiyerek dilimiz sayesinde anlarız

Dokunma Organımız: Deri

Deri, dokunma duyusu organıdır. Deri sayesinde cisimlerin sert mi, yumuşak mı olduğunu algılarız. Suyun sıcak mı, soğuk mu olduğuna karar veririz. Deri, vücudumuzun dışını tamamen kaplar. Bu nedenle derinin, en büyük duyu organımız olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca deri, vücudumuzu dış etkilere karşı korur. Deri aynı zamanda fazla suyun ve tuzun terleme yoluyla dışarı atılmasına yardımcı olur.

56
38
263
19
13
110
16
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.