Dürüstlük ile ilgili hadisler nelerdir
Dürüst olmak, güvenilir ve doğru bir şekilde hareket etmek, yalan ve iftiradan uzak durmak anlamına gelmektedir. Dürüst insanlar her zaman doğrunun tarafında olurlar. Hiçbir zaman çıkar gözetmeden yaşarlar. Kendi hatalarının sonuçlarından kendilerini mesul tutarlar ve yalan konuşmazlar.
Dürüstlük ile ilgili hadisler şu şekildedir:
“Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, vaad ettiği zaman, vaadini yerine getirmez, kendisine güvenildiği zaman ihanet eder.” (Buhari, Müslim, Tirmizi)
Safvan b. Suleym (ra)’dan rivayet edilmiştir: Resûlüllah (sav)’e “Mümin korkak olur mu?” diye soruldu. O da “Evet, (olur)” dedi. “Mümin cimri olur mu?” diye soruldu. Yine “Evet, (olur)” dedi. “Mümin yalancı olur mu?” diye sordular. Peygamber (sav): “Hayır!” (Mümin yalancı olmaz) dedi. (Beyhaki, Malik)
“Seni tasdik eden bir (din) kardeşine, bir sözü anlatırken senin yalancı olman, büyük bir hıyanet olur.” (Ahmed, Ebu Davud)
Ebû Hâlid Hakîm İbni Hizâmradıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Satıcı ve alıcı (söz kesip) pazarlığı bitirdikten sonra birbirlerinden ayrılmadıkça alış-verişi bozup bozmamakta serbesttirler. Eğer onların her biri karşılıklı olarak doğru söyler (mal ile paranın durumunu olduğu gibi) açıklar ise, alış-verişleri bereketli olur. Yok eğer gizler ve yalan beyânda bulunurlarsa, alış-verişlerinin bereketi kalmaz.”
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.