Dünya afet azaltma günü

Dünya afet azaltma günü
Dünya afet risklerinin azaltılması günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun onayı ile toplumu afet riskine karşı önlem almaları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 1989 yılında başlamıştır.

Her 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü olarak kararlaştırılmıştır. Bu yılki teması, “Hayat için Bilgi” olarak belirlenen Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü ile doğru bilgi-bilgilendirme neticesinde vatandaşların afetlerden korunması amaçlanmaktadır.

Her yıl 13 Ekim’de kutlanan Dünya Afet Risk Azaltma Günü, tüm dünyada afetlere yönelik planlama, risk azaltma ve hazırlık kültürünü yaymayı amaçlar.

Afetlerde risk azaltımı, afet nedenlerini analiz etme ve azaltmaya yönelik sistematik çalışmaları kapsayan bir kavramdır. Tehlikelere maruz kalmanın, incinebilirlik nedenlerinin azaltılması, yerleşim yerlerinin ve çevrenin yönetimi, olaylara hazırlık ve erken uyarı sistemleri geliştirilmesi gibi uygulamalar afetlerde risk azaltımı çalışmaları arasında yer almaktadır. Afetlerde risk azaltımı, afet yönetimi, afetlere hazırlık gibi disiplinleri içinde barındırmakta ve sürdürülebilir gelişmenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Ülkeler çapında gelişme sağlanabilmesi ve sürdürülmesi afet risklerinin azaltılması ile mümkündür. Bu nedenle afetlerde risk azaltımı çalışmaları toplumun her kesimini, kamu ve özel sektörün tüm birimlerini içermektedir.Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında 4 yıldır yürütülmekte olan “Harekete Geç” kampanyasının teması 2011 yılındaki “Gençler ve Çocuklar”, 2012 yılında “Kadınlar”, 2013 yılında “Yeti Yitimi Olan Bireyler” iken, kampanyanın son yılı olan 2014 yılının teması “Yaşlı Bireyler” olarak belirlenmiştir. Yaşlı bireylerde afetlere hazırlık yönünden daha iyi bir risk analizi ve planlama yapılmasını, ihtiyaçların ve deneyimlerin değerlendirilmesini amaçlayan araştırma ve çalışmalar yürütülmektedir.

Asya; Yüksek doğum oranı nedeniyle dünyanın en fazla nüfusunu barındıran kıtadır(%65 civarı). Avrupa; Nüfus artış hızı az olmasına rağmen aldığı göç miktarı fazladır. Afrika; Doğum oranları nedeniyle Dünya’da nüfus artışının en yüksek olduğu kıtadır. Avustralya; Yerleşilebilen kıtalar içerisinde en az nüfusa sahiptir. Nüfus doğuda yoğunlaşmıştır. Kuzey Amerika; Aldığı göçler nedeniyle yoğun nüfusludur. Güney Amerika; Nüfusunun fazlalığına doğum oranlarının fazlalığı etkilidir.

Saniyede 2–3 kişi, dakikada yaklaşık 140 insan, günde yaklaşık 200.000 kişi, her ay yaklaşık 6 milyon insan. (Bir G.Doğu Anadolu Bölgesi Nüfusu kadar)  ve her yıl yaklaşık 73 milyon insan dünya nüfusuna eklenmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.