Dolaşım sisteminin elemanları nelerdir
İnsan vücudunda organların görevlerini yerine getirebilmesi ve yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşebilmesi için vücudumuzda bir çok sistem vardır ve bu sistemler sayesinde organlarımız düzenli bir şekilde çalışmaktadır. Dolaşım sistemi de önemli olan bu sistemlerden sadece birisidir.
Dolaşım sistemi elemanları; kalp, kan ve damarlardır. Kan, kalpten pompalanır ve damarların içinden geçerek vücudumuzdaki tüm dokuların en uç bölümlerine kadar gider. Bu elemanlara ek olarak lenf sistemi de dolaşım sistemine yardımcı olmaktadır.
Kalp: Dolaşım sisteminin merkezi kalptir. Göğüs boşluğunda iki akciğerin arasında ve sol tarafta yer alan kalp, her insanın kendi yumruğu büyüklüğündedir. Kas ve zardan meydana gelen kalp; üç tabakadan oluşur; iç tabaka, orta tabaka ve dış tabakadır. İç tabaka; kalbin atışları sırasında kanın sürtünmesini en aza indiren bir kayganlığa sahiptir. Orta tabaka ise; kalbin çalışmasını sağlamaktadır.
Kan Damarları: Kanın vücut içinde dolaştığı kapalı boşluklardır. Vücudumuzda; atardamarlar, kılcal damarlar ve toplardamarlar olmak üzere üç çeşit damar bulunmaktadır.
Kan: Vücudumuzda bulunan hücrelerin ihtiyaçları ancak kan ile sağlanmaktadır. Damarların bulunduğu her bölgeye ulaşan kan, gittiği yerlerdeki hücrelere besin maddelerini, hormonları ve oksijen, karbondioksit gibi gazları götürür. Bununla birlikte vücutta meydana gelen atık maddeleri zararsız hale getirecek olan böbrek, deri ve akciğer gibi organlara götürür.
Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazıları da okudular
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.