Doğadaki ekstrem olayları oluşum nedenlerine göre sınıflandırınız
Dünya üzerindeki doğa olayları her zaman aynı düzeyde gerçekleşmez. Bazı zamanlarda normal süreçlerin dışına çıkar işte bu durumlara Ekstrem Doğa Olayları adı verilir.
Klimatolojik karkterli ekstrem olaylar
Ekstrem sıcaklıklar: Bir yerde o güne kadar görünmeyen aşırı sıcak ve soğukların yaşanmasıdır. Bugüne kadar yeryüzünde en yüksek sıcaklık değeri 13 Eylül 1922 tarihinde Libya'nın El Aziz kentinde 57 derece olarak ölçülmüştür.
Şiddetli rüzgarlar ve fırtınalar: Kasırga, tayfun, hortum olarak tanımlanırlar. Bu hava olayları sürekli alçak basınç olan alanları olan tropikal bölgelerde ani ve büyük basınç farklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Kasırga Hurricane ve Hortum gibi şiddetli rüzgarlar daha çok Orta Amerika ,Güneydoğu Asya ve Avustralya gibi yerlerde görülür.
Jeolojik ve jeomorfolojik karakterli ekstrem olaylar:
Tsunami: Deniz tabanında oluşan depremin deniz tabanını ani yükseltmesiyle oluşur.
Depremler: Aslında doğada çok sık görünen depremlerin çoğunun şiddeti az olduğu için insanlar hissetmez. Ancak yıkıcı olanları doğada değişim meydana getirir.
Volkanik Olaylar: Volkanik patlamaların oluşumu sırası ve sonrasında ekstrem durumlar gözlenir. Volkanların atmosfere yayılan külleri güneş ışınlarını tutarak sıcaklık değerinin düşmesine neden olur.
Heyelanlar: Yeryüzünde çok yaygın olarak görülen kütle hareketleri arasında heyelanlar önemlidir.
Hidrolojik karakterli ekstrem olaylar:
Aşırı yağışlar: Yıllar boyunca elde edilen maksimum yağış ortalaması üzerinde belirlenen yağışlar aşırı yağıştır. Sel ve taşkınlar da aşırı yağış olarak kabul edilir.
Kuraklık: Yağışların normal değerden önemli miktarda az olması kuraklığı oluşturur. Yavaş gelişir ve etkisi uzun sürer. Diğer doğal afetlerden daha geniş bir etki alanının olduğu söylenebilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.