Divan edebiyatı ile halk edebiyatı arasındaki farkları söyleyiniz
Divan edebiyatı tamamiyle yazılı eserlerden oluşurken Halk edebiyatında sözlü ve yazılı eserlerden oluşmaktadır. Divan edebiyatında aruz, Halk edebiyatında hece ölçüsü kullanılmıştır. Divan edebiyatının nazım birimi beyittir, Halk edebiyatında ise dörtlüktür. Divan edebiyatının dili Arapça ve Farsça sözcüklerle yüklü ağır bir dildir, Halk edebiyatında ise dil nispeten daha sadedir. Divan edebiyatında tam ve zengin uyak kullanılırken, Halk edebiyatında yarım uyak kullanılır. Divan edebiyatında mazmun denilen kalıplaşmış sözlere yer verilir.
Türk edebiyatının dönemlerinden bir tanesi halk edebiyatı bir diğeri ise divan edebiyatıdır. Edebiyatımızın dönemlere ayrılmasında pek çok faktör etkili olmaktadır. Bu özelliklere göre halk edebiyatı ve divan edebiyatı arasındaki farklar maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:
- Divan edebiyatı Arap ve İran kaynaklı bir edebiyatken Halk edebiyatı tamamen milli özellik göstermektedir.
- Halk edebiyatında sade bir dil, Divan edebiyatında Arapça ve Farsça sözcüklerle yüklü ağır bir dil kullanılmıştır.
- Halk edebiyatında hece ölçüsü, Divan edebiyatında aruz ölçüsü kullanılmıştır.
- Halk edebiyatında nazım birimi dörtlük, Divan edebiyatında ise beyittir.
- Halk edebiyatı halkın anlayabileceği ve saz ozanlarının en doğal halleri ile söyledikleri şiirler iken; Divan edebiyatı ise halktan uzak bir edebiyattır.
- Halk edebiyatı şairleri eğitimsiz, usta çırak geleneği ile yetişmiş olan şairlerken; Divan şairleri genellikle medrese eğitimi almış olan şairlerdir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.