Dinimizin güzel ahlaka verdiği önemi ayet ve hadisler
Peygamber a.s., güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir. Güzel ahlak sahibi olmak, İslam’ı en iyi şekilde yaşamak anlamına gelmektedir.
Güzel ahlak sahibi olmak ile ilgili hadisler şu şekildedir:
“Enes (r.a) şöyle dedi: Resûlullah (sav) insanların en güzel ahlâklısı idi.”
“Enes (ra) şöyle dedi: Ben Resûlullah’ın ellerinden daha yumuşak ne bir atlasa ne de bir ipeğe dokundum. Resûlullah’ın kokusundan daha hoş bir râyiha koklamadım.”
“Resûlullah (sav)’e bir yaban eşeği hediye etmiştim. Fakat Resûlullah onu kabul etmeyip bana geri verdi. Yüzüme bakıp da üzüldüğümü görünce: “Hediyeni ihramda olduğumuz için almadık” buyurdu.”
“İçinizden en çok sevdiklerim ve kıyamet gününde bana en yakın olanlarınız, ahlâkı en güzel olanlarınızdır.”
“Kişi güzel ahlâk sayesinde gece ibadet eden ve kavurucu sıcakta susuzluk çeken oruçlunun derecesine ulaşır.”
Güzel ahlak sahibi olmak ile ilgili ayetler şu şekildedir:
Bakara Suresi 129 ayet: “Ey bizim Rabbimiz, bir de onlara içlerinden öyle bir peygamber gönder ki, onlara senin âyetlerini tilavet eylesin, kendilerine kitabı ve hikmeti öğretsin, içlerini ve dışlarını tertemiz yapıp onları pâk eylesin. Hiç şüphesiz Azîz sensin, hikmet sahibi Sensin.”
Enfâl / 53. Ayet: Bu cezalandırmanın sebebi şudur: Bir toplum, kendisinde bulunan güzel ahlâk ve meziyetleri değiştirmedikçe Allah da onlara verdiği nimetleri değiştirmez. Hiç şüphe yok ki Allah hakkiyle işiten ve kemâliyle bilendir.
Sabır ve adalet erdemleri, insanın ahlaki gelişime nasıl katkı sağlar
Sevgi ve saygıya önem vermek, birey ve toplum hayatında hangi güzelliklerin ortaya çıkmasını sağlar
Vatansever bir insan olmak bize ne gibi sorumluluklar yükler
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.