Din ve dini değerlerin toplumsal bütünleşmeye katkısı

Din ve dini değerlerin toplumsal bütünleşmeye katkısı
Dini değerleri her daim toplum içerisinde yaşayan kişilerin bir araya gelmesinde ve bütünleşmesinde büyük katkısı yer almaktadır? Peki, din ve din değerlerinin toplumsal bütünleşmeye katkısı nasıl sağlanmaktadır?

Din insanlar ve toplumlar arasında birlik, kardeşlik ve dayanışma duygusunun oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlar. Sosyal bütünleşme anlamına gelen din yardımlaşmayı, dayanışma içinde olmayı ve yaşanan acılardan sonra acıların dindirilmesine büyük katkı sağlar. Din ve dini değerler toplumsal bütünleşmeye büyük katkı sağlar. Bireyleri manevi olarak birbirine bağlayan en büyük değerdir.

Örf ve Adetlere Katkı Sağlar

Toplumumuzda örf ve adetlerin din ile yakından münasebeti bulunur. Örf ve adetlerimizde bulunan unsurlar dini etkilere sahiptir ve toplumda zorunlu olarak kabul edilmektedir. Güven karşılıklı saygı, sevgi, anlayış gibi genel kavramlar dine dayanmaktadır. Dine dayalı olmayan ahlat ve güvenin her an çökeceği ve yıkılabileceği ön görülmektedir. Gerçek İslam da ve dinde hırsızlık, zulüm, karşısındakini hor görme yoktur. Gelişen örf ve adetlerimiz ile her beraber bir bütün olmaya ve bir araya gelmeye katkı sağlar.

Dinin Kültür Üzerinde Etkisi

Dinler toplumlar üzerinde büyük etkiler oluşturmaktadır. Toplum üzerinde önemli bir etkiye sahip dini değerler bütünleşmeyi sağlar. Örneğin Bayramlar, çeşitli sportif çalışmalar, anlaşmalar tüm bunlar dini bütünleşme ile alakalıdır. Kültürümüzde, örf ve adetlerimizde büyüklere saygı, küçüklere sevgi, devlete bağlılık, vatan millet sevgisi gibi sayısız güzellikler bulunur. Düğünlerimiz, yaşantımız, aile hayatımız zengin değer sistemimizin gelişmesi din ile bağlantılıdır. Milleti ve Devleti bir arada tutan manevi değerlerin omurgası olarak din ve dini değerler bulunmaktadır.

Dini İnanç ve Sevgi

Din ve dini değerlerin sevgi ile arasında bir ilişki bulunmaktadır. Dinler insanlara, başta sevgi, hoşgörülü olmak, dürüst olmak, yardımsever olmak, cömert olmak gibi güzel duyguları aşılamaya çalışır. Sağlıklı bir birey karşısındakine sevgi, şefkat ve içtenlikle davranır. Sevgisiz büyüyen bir birey de gelişim bozukluğundan acımasızlığa kadar birçok kötü unsura rastlanır. Bu nedenle dinimiz de sevgi ve saygının önemi büyüktür. Din sadece toplumsal bütünleşmeyi değil millet ve ulus olarak da birleşmeye katkı sağlar. Sevgisiz toplum ve anlayışsız toplum duygularından arındırır, kişilerde acıma duygusunun gelişmesine katkı salar.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.