Dilin türeyişi felsefesi psikolojisi ve sosyolojisi alanında Atatürk'ün döneminde ortaya atılan kuramın adı nedir
Yayınlanma:
Güncelleme:
Dilin türeyişi felsefesi psikolojisi ve sosyolojisi alanında Atatürk'ün döneminde ortaya atılan kuramın adı nedir sorusunun cevabını vereceğiz.
Soru : Dilin türeyişi felsefesi psikolojisi ve sosyolojisi alanında Atatürk'ün döneminde ortaya atılan kuramın adı nedir
A- Eti Dil Teorisi
B- Güneş Dil Teorisi
C- Dilek Dil Teorisi
D-Kurt Dil Teorisi
Doğru Cevap: Güneş Dil Teorisi
Güneş-Dil Teorisi, 1930`lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından desteklenen ve bizzat geliştirilen dil teorisi.
Bu teorinin kaynağı Atatürk tarafından not olarak hazırlanmış olan Etimoloji, Morfoloji ve Fonetik Bakımdan Türk Dili isimli kitabın 7. sayfasında da söylendiği (Türk Dillerindeki Bazı Unsurların Psikolojisi) isimli, Fransızca yazılan 41 sayfalık basılmamış eseridir. Bu tez, yazarı tarafından 1935 yılında Viyana`dan Atatürk`e gönderilmiştir. Teorideki esas fikir bizzat Atatürk tarafından geliştirilmiş ve sunulmuştur.Teori, çağdaş dilbilim tarafından kabul görmemektedir.Güneş-Dil Teorisi - AmaçHermann Kvergitsch`in teorisinin ana fikri ``Türk dilinin dünyada esas bir dil olduğu ve dünya dillerindeki birçok kelimenin de Türkçeden türediği``ydi.Güneş Dil Teorisinin tarih içerisinde oynadığı rol, Atatürk Devrimleri`nin ideolojik hattını anlamak açısından önemlidir. Ümmetten millete geçme aşamasında olan ve Batı karşısında kendisini ezik hisseden Türk milletine özgüven aşılanmak istenmiştir. Atatürk Devrimleri`nin yıktığı düzenle ve Avrupa merkezci tarih teorileriyle hesaplaşma çabası olarak değerlendirilmektedir. Teori, bilimsel nedenlerden çok siyasi nedenlerle desteklenmiştir.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yarışma Soruları Cevapları
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.