DGS Kayıt belgeleri nelerdir, neye dikkat edeceğiz
Kayıt belgeleri okuldan okula farklılık gösteriyor, LYS öğrencilerinden istenen belgeler, DGS öğrencileri için de isteniyor, standart belgeler (nufüs kayıt örneği, x adet y ölçülerinde fotoğraf, okul kayıtı için, sabıka kaydı,ikametgah ilmuhaberi vs gibi) ya sonuç belgenizle gelen kayıt evraklarında yazar ya da okulunuz kayıt belgesi göndermediyse okulunuzun web sitesinden öğrenebilirsiniz, bu standart belgeleri hallettiğimizi varsayıyoruz, bu belgeler zaten toplanması kolay belgeler, dgs ile kazandığımız için ekstra belgeler gerekiyor, sizin asıl öğrenmeniz ve temin etmeniz gereken bunlar, nedir bu dgs lilere özel belgeler;
1. Myo'daki başarı ve ders notlarını gösteren TRANSKRİPT "myo müdürlükleri veya öğrenci işlerinden"
2. derslerin kredilerini ve konularını içeren ONAYLI DERS İÇERİKLERİ ( önemlidir, vermesseniz fazla ders alırsınız ) ""myo müdürlükleri veya öğrenci işlerinden ONAYLATMANIZ GEREKMEKTEDİR""
Soru: TRANSKRİPT ve Onaylı Ders İçerikleri belgesi aynı değil mi?
Cevap: Hayır, aynı değil. Transkriptte notlarınız ve derslerinizin kredisi yazar, ders içerik belgesinde hangi konuları işlediğinizde yazar ki, muafiyette içerik bilgisi aslolandır.
Soru: Nereden alacağım bu belgeyi ?
Cevap: Öğrenci işlerinizden alabilirsiniz, talep ediniz.
Soru: Niçin bu belge gerekli ?
Cevap: Bu belgeye bakarak ders muafiyetleriniz yapılacak, güzel bir ipucuda verelim ; kazandığınız bölümün ders içeriklerine bakın, kendi ders içeriğinizle karşılaştırın, kapsam olarak darsa genişletilmesini talep ediniz. ( bu konuda yanlış anlama olmasın, öğrenci olarak sakın evraklara müdahelede bulunmayın, evrakta sahteciliğe girer, cezası çok ağırdır, öğrenci işlerinizde ders içerik belgesi eksik yazılmış olabilir, kapsamı daraltılmış olabilir, siz öğrenci olarak başvurup belgenin kapsamını genişletilmesini isteyebilirsiniz)
Soru: İnternetten alacağım ders içeriğini göstersem olur mu?
Cevap: Hayır olmaz, mutlaka onaylatmanız gerekiyor.
Soru: 1. sınıftan başlatan üniversite kazandım gene de götürmem gerekir mi ders içerik belgesini ?
Cevap: Almasanızda olur ama okulunuza gitmişken alın ve iletin kayıtta, muafiyet kazanacağınız dersler olabilir.
Soru: Hazırlık okuyacağım, gene de almam gerekiyor mu ders içerik belgesini?
Cevap: Evet alacaksınız, siz hazırlık okurken muafiyet dersleriniz belirlenebilir.
Soru: Onaylı ders içerik belgesini arkadaşım yerime alabilir mi ?
Cevap: Alabilir sorun yok, belgede adınız soyadınız yazmayacak zaten, onay olacak, okuduğunuz üniversite, meslek yüksekokulu, ve bölümünüzün adı olacak.
Soru: AÖF öğrencisiyim, onaylı ders içeriğini ve transkriptimi nasıl alacağım ?
Cevap: Kayıtlı bulunduğunuz AÖF bürolarından temin edebilirsiniz, mutlaka onaylatınız.
Soru: Önlisansta yatay geçişle okul değiştirdim, transkriptimi nereden alacağım ?
Cevap: Mezun olduğunuz okuldan tüm belgeleri temin edebilirsiniz.
3. Myo DİPLOMANIZ veya ÇIKIŞ BELGESİ ( staj yapmadan bunları alamazsınız , şartlı kayıt olabilirsiniz, şartlı kayıt hakkında ayrıntılı bilgi için yazının devamını okuyun) ) "büyük ihtimal rektörlük öğrenci işlerinden"
Soru: Diplomam hazırlanmamış, çıkış belgem var, çıkış belgemle kayıt olabilir miyim ?
Cevap: Evet, çıkış belgenizle kayıt olabilirsiniz.
Soru: Çıkış belgemi veya diplomamı verirsem önlisans mezuniyetim iptal mi olur?
Cevap: Her sene sorulan soru, merak etmeyin önlisans mezuniyetinize birşey olmuyor, çıkış belgenizi kayıtta verirseniz diplomanızı myo nuzdan alabilirsiniz, diplomanızı kayıtta verdiyseniz, lisans bölümünü bitirdiğinizde diplomanızı alabilirsiniz yeni diplomanızla birlikte.
Soru: Diplomamın onaylı fotokopisini versem olur mu?
Cevap: Olmaz, bahsettiğiniz durum AÖF için geçerlidir.
4.LİSE DİPLOMASI' nı niçin isityorlar diyeceksiniz ama istiyorlar, mezun olduğunuz myo zorluk çıkarabilir ama alın, istemelerindeki mantık şu; aynı anda 2 örgün öğretim yapan üniversite bölümüne kayıt yapmamanız için
5.DGS SONUÇ BELGESİ vardı bir zamanlar artık yok, ÖSYM bildiriyor okullara.
Soru: Sonuç belgeniz olmadan kayıt yapabilirm miyim ?
Cevap: Artık istenmiyor bu belge, internetten alacağanız sonuç çıktınızı vererek kayıt yapabilirsiniz.
6. ASKERLİK DURUMU BELGESİ myo bitirenler 2 yıl tecil hakkkına sahiptir, eğer buda dolmuş ise DGS sonuç belgesi ile TECİLLİ yazısı alabilirsiniz.. ( askerlik şubelerinden, bulunduğunuz yerde yoksa yabancı şudende olablir )
Soru: Yaş sınırı var mı tecil belgesi için ?
Cevap: Bazı okullar bu sene 1988 ve daha önce doğumlu olanlar bazıları 1989 ve daha önce doğumlu olanlardan tecil belgesi isteyecektir, okuldan okula farklılık gösterebiliyor malesef, en iyi bilgiyi okulunuzun öğrenci işlerinden veya okulunuzun resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.
Soru: Geçici mezuniyet belgemle tecil işlemlerimi yapabilir miyim ?
Cevap: Yapabilirsiniz.
Soru: DGS kazandı belgemi götürmem gerekiyor mu yanımda ?
Cevap: MYO mezunu olduğunuz için 2 sene tecil hakkınız halihazırda bulunmakta, o yüzden myo mezuniyet belgeniz ile gitmeniz yeterlidir, 2 seneyi aştıysa mezuniyet durumunuz herhangibir yerde okumuyorsanız, kayıt belgesini götürünüz.Kazandı belgeniz gelmeden tecil belgenizi almanız üstünüzden büyük bir yük kaldıracaktır.
Soru: Askerlik tecil belgemi, kütüğümün bulunduğu şubeden mi almak zorundayım ?
Cevap: Herhangi bir askerlik şubesinden alabilirsiniz.
Soru: Askerliğimi yaptım, hangi belgeyi götüreceğim ?
Cevap: Terhis belgenizi götürmeniz yeterlidir.
Soru: Önlisanstan mezun olalı 2 seneyi geçti, hangi belgelerle tecil belgesi almaya gideceğim askerlik şubesine:
Cevap: DGS kazandı sonuç belgesi ve nufüs cüzadanınız yeterli tecil işlemi için. (dikkat edin nufus cüzdanı dedim, askerlik şubelerinde ehliyet ve pasaport kimlik yerine geçmez sadece tecil işleminde değil, tüm işlemlerde geçmez, mutlaka nufuz cüzdanınızı götürünüz)
Soru: İnternetten kazandı belgemin çıktısı, asıl sonuç belgem geçer mi askerlik şubesinde ?
Cevap: Çoğu kez geçer Size bakacak memurun iyi haline kalmış bir durum
7. Evinize kazandığınız okuldan KAYIT DOSYASI gelmesi muhtemeldir, bu dosyanın içinde istenilen evraklar ve doldurulacak belgeler vardır eğer GELMEZSE (ki gelmemesi az ihtimal değil ) kazandığınız okulun REKTÖRLÜK ÖĞRENCİ İŞLERİNE sorunuz ordanda temin edip doldurabilirsiniz, kendi fakültenizin haberi olmayacaktır büyük ihtimal ile...
Soru: Her üniversite gönderiyor mu kayıt evraklarını ?
Cevap: Hayır göndermiyor, göndermemesi de çok önemli değil, kayıt sırasında kolaylıkla temin edebilirsiniz belgeleri. Okulunuzun öss öğrencileri için istediği belgeler sizin için de geçerli (öss sonuç belgesi hariç tabi) istenen belgelerin listesini veremiyoruz çünkü okuldan okula farklılık gösteren bir durum, örnek vermek gerekirse birisi 10 fotoğraf ister, diğeri 12 fotoğraf veya bi üniversite nufus cüzdanı sureti isterken diğeri noter onaylı suret isteyebilir. Kayıt dosyalarınız evinize postalandıysa bu tür evrak listesi dosyada yazar, yazmıyorsa gene sorun değil, üniversitenizin web sitesinden hangi belgelerin istendiğini görebilirsiniz.
Soru: Kayıt dosyası nasıl, ne zaman elime ulaşacak ?
Cevap: Ya sonuç belgenizle birlikte gelecek (büyük ihtimal) ya da sonuç belgenizin geldiği tarihlerde evinize yollanmış olacak.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.