Denizde yüzen bir buzdağının hacminin yaklaşık onda biri suyun üzerinde kalır

Denizde yüzen bir buzdağının hacminin yaklaşık onda biri suyun üzerinde kalır
Denizde yüzen bir buzdağının hacminin yaklaşık onda biri suyun üzerinde kalır. Bunun sebebi nedir bu konuda kısa bilgiler vereceğiz.

Buzdağı; büyük bir su kütlesinde serbest yüzen, tatlı sudan müteşekkil, büyük buz kütlesi. Buzdağlarına Kuzey ve Güney Kutbu'daki denizlerde ve Arktik bölgelerdeki buzul göllerinde ve haliçlerinde (fiyord) rastlanır.

Su özel bir sıvıdır. Donduğunda mikro boşluklar sayesinde hacmi artar. Yoğunluğu da azalır. Suyun yoğunluğunun azalması, buzun, suda yüzmesi anlamına gelmektedir. Buzdağlarının suda yüzmesi ve bu durumda buzdağının bir kısmının su üzerinde olması buzun özkütlesi ile ilgilidir.

Denizde yüzen bir buzdağının hacminin yaklaşık onda biri suyun üzerinde kalır bunun nedeni buzun özkütlesinin 0.9 olması olarak bilinir. Bu bakımdan buzdağının 1/10’u suyun üzerinde, 9/10’u suyun altında bulunmaktadır. Suyun hu özelliği sayesinde deniz ve göller canlılık hayatı devam edebilmektedir. Aksi durumda buz suyun dibine çöker ve canlılık da sona ererdi.

Kaynak:Eğitim Sistem

305
245
100
96
168
95
95
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.