Dâruşşifâ ne demektir
Yayınlanma:
Güncelleme:
Dâruşşifâ ne demektir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Daruşşifa olarak mimari eser kayıtlarına geçen binalar “şifa evi” anlamına gelen ve insanların sıhhat meselelerini çözüme kavuşturduğu, tedavi, tadil, tahvil ettiği yerler olarak hastane şeklinde kullanılan yerlerdir. Hastaneler, insanların sağlığına kavuştuğu yani şifa bulduğu yerler olarak görüldüğünden daruşşifa ismini almıştır. Buralarda sivil halk, askerler belli bölümlerinde hayvanlar da sağlığına kavuşturulmak üzere kolayca tedavi edilirdi.
Darüşşifalar sağlık hizmetlerinin verildiği, tıp eğitiminin yapıldığı yerlere verilen isimdir.
- Darüşşifalar Türklere özgü bir yapılardır. Darüşşifalar eğitim, sağlık ve sosyal hizmet veren kuruluşlardır. Günümüzdeki üniversitelerin bir benzeridir.
- Külliyelerde yapılan Tıp eğitimini yanı sıra eczacılık eğitimi de yapılmaktadır. Külliyelerde verilen sosyal hizmetler toplumda ihtiyaç sahibi olan kişiler için karşılıksız olarak yapılmıştır.
- Darüşşifalar Külliye adı verilen yapıların içinde yer alır. Genellikler Külliye adı ile anılmaktadır.
- Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğunun her tarafına yayılmıştır.
- Darüşşfalar arasında en ünlüsü olan kurumlar şunlardır.
- Kayseri'deki Gevher Nesibe Tıp Medresesi ve Şifahanesi
- Manisa Hafea Sultan Darüşşifası
- Süleymaniye Külliyesi darüşşifası
Darüşşifa nedir, ne demektir
- Darüşşifa, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde, kendine özgü mimari biçimleriyle cami, medrese külliyesini bütünleyen, sağlık yurdu ve hekimlik okulu işlevini gören yapılara verilen ad.
- Sağlık yurdu.
- (mimarlık) Osmanlıcada da hastane karşılığı sözcük. Yıldırım Külliyesindeki Darüşşifa bildiğim müesseseleşmiş ilk Osmanlı hastanesi olacaktı. (N. İntepe)
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.