Danışan dağı aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış
Bu sözle anlatılmak istenen, insanların sorarak öğrenmesi ve akıl alması bütün zorlukları geçmek için en kolay yoldur. Bunu yapmayanlar ise en kolay işlerde bile zorlanır.
Bence bu atasözüyle verilmek istenen mesaj şudur; “Bilmediği şeyi bilene soran, en güç işlerin altından kalkar. Sormayan, güçlükler içinde yuvarlanır gider.”
Günlük hayatta insan yeri geldiğinde bilmediği konularda başkalarına danışmasını bilmelidir. Başkalarına danışan insan en zor işlerin bile üstesinden gelir. Ancak, kafasının dikine giden ve sadece ben bilirim deyip kimseye danışmayan kimse çok kolay konuların bile üstesinden gelemez.
Danışmak her işin kolayca hallolmasını sağlar. Danışmak bilmediği sormak ve öğrenmektir. Bu konuda atalarımız önemli atasözleri dile getirmişlerdir. Bu atasözleri nasihat içermekte ve hayatı öğretmektedir. Bunlardan biri de danışan dağlar aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış sözüdür.
Bu söz, bilmediğini sorup öğrenen kişiler için en engelli ve engebeli zor yollar bile kolaylaşır, bilmediğini sormayan ve öğrenmeyen kişiler için en kolay yollar bile en zor yollar haline gelir demektir. Danışmak her işi kolaylaştırır. Danışmadan iş yapmak da her işi zorlaştırır. Bu nedenle danışarak iş yapmak ve tecrübe kazanmak gerekir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.