D harfi ile başlayan bitkiler
D harfi ile başlayan bitkilere bakıldığında pek çok bitki ile karşılaşmak mümkündür. Aynı zamanda sebze ve meyve çeşitleri de bulunmaktadır. Doğada var olan bu bitkilerin birçoğu günlük hayatta da tüketilmektedir.
D harfi ile başlayan bitkiler
Dünya çapında bilinen ve Türkiye'de oldukça fazla kullanılan, D harfi ile başlayan farklı bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkiler şifa kaynağı olarak değerlendirirken, bireysel yetiştirilmesi ile beraber doğal ortamda da bulunmaktadır.
Dere otu, maydanozgiller familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Anethum cinsindeki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir.
Devedikeni, papatyagiller familyasından bazı dikenli bitkilerin ortak adıdır. Devekengeli, meryemanadikeni, sütlükengel olarak da bilinir. Devedikenleri genellikle yol kenarlarında ve ekili olmayan tarlalarda yetişir. Boyları 30–100 cm arasında değişir.
Dişbudak, zeytingiller familyasının Fraxinus cinsini oluşturan türüne göre maksimum boyu 10–30 m arasında değişebilen dolgun ve düzgün gövdeli yuvarlak tepeli ağaç türlerinin ortak adı. Genellikle sulak ya da derin toprağa sahip yerlerde bulunurlar.
- Dulavrat otu,
- Dulavrat kökü,
- Deniz kadayıfı,
- Defne yaprağı,
- Dereotu,
- Deniz börülcesi,
- Darı
- Dönbaba
- Deve Dikeni
- Dişbudak
- Deve Tabanı
- Dalak otu
- Deniz Rezenesi
- Dikenli Katırtırnağı
- Duvar sarmaşığı
- Domuz Ayrığı
- Dere Baklası
- Demirhindi
- Dağ papayası
- Defne
- Deve kulağı
- Dişotu
- Doğu kayını
- Doğu ladini
- Dar yapraklı sinirli ot
- Doğu Karadeniz meşesi
- Domalan (Mantar türü)
Genel olarak D harfi üzerinden başlamış bu bitkileri amaca göre farklı yerlerde kullanabilir. Aynı zamanda tek başına ya da farklı yiyecekler ile beraber lezzetli şekilde tüketim imkanı tanınmaktadır.
D harfi ile başlayan çiçekler
Bitkilerin yanı sıra D harfi üzerinden başlamış olan birçok farklı çiçek bulunuyor. Rengarenk görüntüleri ile farklı mekanlarda yetiştirebileceğiniz çiçekler arasında yer almaktadır.
Defne, defnegiller familyasının Laurus cinsini oluşturan herdem yeşil ağaç veya ağaççık görünümündeki bitki türlerinin ortak adı. Üç türü bilinmektedir.
Dieffenbachia, Araceae familyasındaki tropikal çiçekli bitkiler cinsidir. Meksika ve Batı Hint Adaları'ndan güneyden Arjantin'e Yeni Dünya Tropiklerine özgüdür. Bazı türler, özellikle ev bitkileri olarak süs bitkisi olarak yaygın bir şekilde yetiştirilir ve birkaç tropikal adada vatandaşlığa kavuşmuştur.
- Damat mendili,
- Daylily,
- Defne,
- Deve tabanı,
- Difenbahya çiçeği,
- Dua çiçeği,
- Doğuş eriği,
- Dağlama
- Dua çiçeği
- Düğün çiçeği
- Deniz lavantası
Görüldüğü üzere D harfi ile başlayan oldukça fazla sayıda çiçek bulunur. Doğal ortamında yetişme özelliği ile beraber, farklı mekanlarda rahatlıkla değerlendirilecek hoş kokuları ile bu özel çiçekler öne çıkıyor.
D harfi ile başlayan meyveler
Bitki ve çiçekler ile beraber D harfi eşliğinde başlayan birçok farklı meyve bulunuyor. O meyvelerin bazıları dünya çapında tropik ortamında yetişirken bazıları Türkiye'de yetiştirilmektedir. Aynı zamanda oldukça lezzetli ve şifalı etkisi ile beraber yoğun olarak tüketilirler.
Dut, dutgiller familyasından anavatanı doğu Asya olan hızlı büyüyen 15–20 m'ye kadar boylanabilen orta büyüklükte bir dut türü. Kalın dallı, geniş tepeli bir ağaçtır. Uç tomurcuğu pseudoterminal, yan tomurcuğu kızıl kestane renklidir. Genç ağaçlarda yapraklar 20 cm uzunluğunda, loplu olup yuvarlaktır.
Dağ muşmulası, gülgiller familyasından Cotoneaster cinsini oluşturan bitkilerin ortak adı. Çoğunluğu kışın yaprağını döken, bazıları herdem yeşil ender olarak da ağaççık halini alan bitkilerdir. Çiçeklerin çoğu bir arada veya teker teker bulunur. Renkleri beyaz ve pembemsidir.
Demirhindi, baklagiller familyasından Afrika kökenli olmakla birlikte öteden beri bütün tropikal ülkelerde, özellikle de Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen ağaç türü. Demirhindi, 20-25 m boyunda büyük bir ağaçtır. Çiçekleri, dalların ucunda sarı ya da kırmızımsı salkımlar halinde bulunur.
- Dağ muşmulası,
- Dağ çileği,
- Darı,
- Döngel meyvesi,
- Dragon meyvesi,
- Dut,
- Durian meyvesi,
- Devebastı Şeftali
- Döngel Meyvesi
- Demir hindi
- Deniz börülcesi
- Dragon meyvesi
- Durian (Meyve türü)
- Deveci Armudu
- Damson eriği
- Düşes Dangulem (Armut türü)
- Delikates (Elma türü)
Bu şekilde D harfi ile başlayan meyve çeşitlerini kullanabilirsiniz. Özellikle son dönemlerde isim şehir ile beraber pek çok farklı oyun için, bu kaynaklar internet üzerinden sıkça araştırılıyor. Oyunları daha keyifli hale getirirken, D harfi üzerinden başlayan besin kaynaklarını bu şekilde öğrenebilirsiniz. Amacınız ne olursa olsun bu besin kaynakları sizlere yeterli gelecektir.
D harfi ile başlayan sebzeler
Dere otu, maydanozgiller familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Anethum cinsindeki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı 'kızanak' sözcüğüdür.
Dolma biber ya da dolmalık biber, Capsicum annuum var. annuum varyetesinden dolma yapılan biber çeşitlerine verilen ad.
- Dere otu
- Domates
- Dolmalık biber
- Daikon (Turp türü)
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.